Преминаването на ТЕЦ Бобов дол“ и ТЕЦ Марица изток 2“

...
Преминаването на ТЕЦ Бобов дол“ и ТЕЦ Марица изток 2“
Коментари Харесай

Завоят от въглища към газ е невъзможен: Колко би струвало, ако ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ заработят на газ?

Преминаването на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ от въглища на газ е пазарно неосъществимо , споделя отчет. Сметките демонстрират, че, с цел да печелят, и двете електроцентрали ще би трябвало да продават сила на стойност най-малко 40-50% повече от най-високата пазарна цена . За съпоставяне – това е към четири пъти по-висока стойност от тази на цената на електрическата енергия, създадена от слънце или вятър.

Резултатите са от нов отчет, оповестен от „ За Земята “ през днешния ден „ Големият енергиен капан: какво би означавал един завой от въглища към газ? “ и демонстрират астрономическата цена на евентуалните вложения , нужни за преобразуването на съществуващите въглищни централи в централи, работещи на газ. Замяната на въглищни електроцентрали с съоръжения на газ се възприемат като елементарно решение в енергийния бранш , защото по този метод се резервира типичната централизирана енергийна система, само че съгласно всички сюжети, прегледани в изследването, няма вид, при който тези планове да са финансово преференциални.

При изчисленията за Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ се оказва, че с цел да може една евентуална газова мощ да бъде финансово рентабилна, тя ще се нуждае от 1,3 милиарда евро от поддръжка в механизъм за потенциал . Заедно с финансовите разноски, това се равнява на финансова тежест от над 2,1 милиарда евро – астрономически разход за обществения бюджет. В случая на липса на каквато и да било скица за поддръжка, планът би генерирал оперативни загуби с всеки час произвеждане.

По отношение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ се преглежда вид с построяването на четири газови котли с мощ 39 MWe , въз основата на капиталово предложение, постъпило от сдружението през 2021 година За да е преференциална тази инвестиция, тя би изисквала финансова поддръжка от към 68 млн. евро – или над 200% повече от предстоящите финансови разноски. При всички прегледани сюжети, чистата сегашна стойност на плана остава негативна. Дори при положение на 50% по-ниски капиталови разноски се пресмята, че планът няма да има позитивен финансов резултат.

„ Докладът идва в основен миг за енергийния преход в подтекста на преразглеждането на Интегрирания проект енергетика и климат, развой, който най-сетне наподобява се движи, макар сериозното закъснение. За страдание, въпреки че проектът има и позитивни страни, като задачата за климатична индиферентност, първото усещане е, че развиването на българската енергетика към момента разчита значително на изкопаемите горива в лицето на изкопаемия газ “ , разяснява Венцеслава Кожухарова от екип Климат и сила на „ За Земята “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР