Преминаването към зелена енергия е един от приоритетите на развития

...
Преминаването към зелена енергия е един от приоритетите на развития
Коментари Харесай

МАЕ: Слънчевата енергия изпреварва въглищата до 2027 г.

Преминаването към зелена сила е един от целите на развития свят в последните години. Войната в Украйна форсира процеса, тъй като Европейският съюз (ЕС) наложи редица наказания против Русия, като огромна част от тях са ориентирани точно против енергийния бранш на Москва.

Според Международната организация за енергетика (МАЕ) спомагателните старания бързо ще дадат резултат. Възобновяемата сила като цяло ще стане най-големият източник на световно произвеждане на електрическа енергия до началото на 2025 година, счита организацията. Освен това светът ще добави два пъти повече възобновими мощности от 2022 до 2027 година, в сравнение с през предходните пет години, оповестява Financial Times.

Слънчевата сила ще бъде по-разпространена от тази, която идва от въглища до 2027 година " Има мощна конкуренция сред най-големите стопански системи в света за водеща позиция, когато става дума за идната глава от индустриалния бранш ", сподели президентът на МАЕ Фатих Бирол пред FInancial Times. Според него тази наклонност ще обхване слънчевата, вятърната сила, батериите и електрическите транспортни средства.
Реклама
Бързането да се заменят петролът и газът, които към този момент не идват от Русия, както и да се изградят вътрешни браншове за възобновими енергийни източници, докара до напън за промишлени тласъци и дотации. Съединени американски щати е една от страните, които най-сериозно влагат в тази посока, като това се вижда от климатичен пакет " Закон за понижаване на инфлацията ", който е оценен на 369 милиарда $. Той включва тласъци за произвеждане на слънчева сила на стойност 10 милиарда $, разпределени за данъчни заеми за чиста сила като цяло, и 27 милиарда, които са заделени в " зелена банка " за поддръжка на чистата сила планове в общности.

Между 2022 и 2027 година световният възобновим енергиен потенциал ще се усили с 2400 гигавата, което е количество, равно на енергийния потенциал на Китай през днешния ден. Тази прогноза е включена в последния годишен отчет за възобновимата сила на МАЕ, като това е с 30% повече от прогнозите преди година.

Очаква се Съединени американски щати и Индия да управляват диверсификацията на веригата за доставки на слънчево произвеждане, считат от МАЕ, като по този метод се отстранява лидерската позиция на Китай. Инвестициите в слънчева сила от двете страни се чака да доближат съвсем 25 милиарда $ сред 2022 и 2027 година, което е седемкратно нарастване от последните пет години.

Китай обаче ще остане " преобладаващ състезател ", плануват от МАЕ, като пазарният му дял се прави оценка на към 75% през 2027 година спрямо 90% през днешния ден. Агенцията предизвести през юни, че запазването на въздействието на Китай върху веригата за доставки на слънчеви панели може да забави световното прекосяване към по-чиста сила. Страната ще генерира съвсем половината от новодобавената възобновима сила през годините до 2027 година, подкрепена от политиките, включени в последния петгодишен проект на Китай, споделят от организацията.
Реклама
Очаква се слънчевият взрив да набере скорост през идващите две години. Испанската Iberdrola, която е водеща във възобновимата сила, възнамерява минимум да удвои световния си безоблачен потенциал до 10.6 гигавата до края на 2025 година Според Хабиер Витери Солаун, шеф на бизнеса с устойчива сила, основно за осъществяването на този проект е построяването и монтирането на още слънчеви панели. Построяването на сходни уреди и платформи е доста по-бързо от други възобновими източници, което слага компанията в добра позиция за идващите години.
Свързани публикации Оливия Лазард, Carnegie: Критичните първични материали са измежду аргументите за войната в Украйна 8 декември 2022, 15:25 Икономическият напредък към този момент не значи по-високи въглеродни излъчвания 21 ноември 2022, 15:17 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР