Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това заяви

...
Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това заяви
Коментари Харесай

Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията

Преминаването към еврото няма да увеличи в допълнение инфлацията. Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов пред Българска национална телевизия.  

Той означи, че еврото е по-силно отпреди 10 години, когато сме можели да следим разтърсвания. Такива сега нямаме. Приехме ограниченията, които да успокояват пазарите. Институционално еврото е по-силно, акцентира Пеканов. 

Във връзка със законопроекта за въвеждането на еврото вицепремиерът съобщи, че служебният кабинет би трябвало да работи интензивно по техническите процеси.

Влизането в еврозоната е политически въпрос, който би трябвало да бъде решен от постоянен кабинет и надлежно този кабинет да подаде настояването, с цел да се случи на 1 януари 2024 година Служебният кабинет би трябвало да продължи с процедурата и подготовката за въвеждането на еврото в посочения период, с цел да подкрепи един постоянен кабинет. Това включва подготвителни ограничения за отбрана на потребителите, тъй че по време на преходния интервал да не се случат някакви разтърсвания – хората да не са под риск да бъдат ощетени, сподели Пеканов.

Приоритетна тематика на служебния кабинет е и присъединението на страната ни към Шенгенското пространство, означи още вицепремиерът. През тази седмица получихме доста положителни сигнали от изявлението на немския канцлер Олаф Шолц в Прага. Той сподели, че счита, че България, Румъния и  Хърватия дават отговор на критериите и  надлежно поддържа това ние да влезнем в Шенгенското пространство, изясни Пеканов.

Вицепремиерът акцентира, че служебният кабинет работи ясно, с цел да отговори на оставащи вероятни потребности за промени.

Относно прекосяването към новия програмен интервал на еврофондовете, Пеканов разгласи, че средствата за градежа на Автомагистрала „ Струма “ няма да бъдат върнати, като се работи с Европейска комисия за сформиране на работна група, която да дефинира изискванията за прекосяване от единия към другия програмен интервал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР