Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората

...
Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората
Коментари Харесай

Шалапатова: Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено

" Преминаването към еврото няма да бъде толкоз мъчително, колкото хората се тормозят. Не чакаме разтърсване в покупателната дарба ".

Това съобщи пред БНР министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

" Напълно разбираемо е за какво по този начин плашещо е влизането ни в еврозоната. Това е естествена реакция, тъй като това е нещо ново. България може да черпи опита от към този момент 20-те страни, които са минали към еврозоната и в които е имало същите страхове ", уточни тя.

Доходите, заемите, депозитите ще се преизчислят автоматизирано в евро, изясни общественият министър. А за обществените заплащания и пенсиите увери, че ще се закръглят в интерес на хората.

Според нея потреблението на общата европейска валута основава доста улеснения. А основната цел в последна сметка е страната да стане още по-привлекателна за вложения:

" Това би било извънредно добра стъпка за България, с цел да може да има и стабилно развиване и да вървим напред ". 

Шалапатова предложи хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на подправени вести и боязън. Няма мотив за терзание, безапелационна бе тя. И продължи:

" Финансовото положение в страната е положително. Дългът ни към брутния вътрешен артикул е 22% - вторият най-нисък в Европейски Съюз, доста по-нисък от допустимия 60% от Брутният вътрешен продукт, бюджетният недостиг е 2,2% през предходната година, курсът на лв. е постоянен, той е закрепен. Остава да осъществим критериите за ценова непоклатимост. Смятам, че когато има успокоение и устойчиви политики, в действителност една такава на пръв взор непостижима цел като присъединението към еврозоната е безусловно реалистична. Предприемаме нужните ограничения и за понижаване на инфлацията, и за информиране на популацията ".

В изявление за предаването " Неделя 150 " общественият министър подсети, че пенсиите се усилват по швейцарското предписание, което е заложено в закона.

" Това е инструментът. Той до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите ", сподели тя и цитира статистически данни, съгласно които междинната дълготрайност на приемане на пенсия за застрахователен стаж и възраст е над 23 години. Това значи, че е извънредно значимо пенсиите да останат свързани с осигурителния принос, счита министърът. По думите ѝ предизвикателствата в България са свързани със застаряващото население и демографската характерност на обществото.

" За жал в България пенсионната система основава мощно чувство, че не е постоянна, не е обективна, размерът на пенсиите не е съответен. Именно по тази причина още от встъпването ни в служба, екипът на министерството взехме решение, че каквито и промени да предложим да създадем, значимо е да се вземе като решение въз основа на разбор. Затова стартираме този разбор, тъй че с решенията, които ще вземем в резултат на него, да се подсигурява постоянна, по-справедлива и по-адекватна пенсионна система, която да върне доверието на хората ".

Като проблем Шалапатова регистрира ниското доверие на хората и доста ниската мотивация на хората да се обезпечават на цялостния си приход.

Тя разгласи, че не се плануват съществени стъпки от рода на увеличение на вноската за пенсии. Според нея не е значимо да се подвига вноската, а е значимо да се вдигне финансовата просветеност:

" Ако сега всички българи, които упражняват труд, се обезпечават на цялостните си приходи, то приходите в системата ще бъдат извънредно удобни. Тогава може да има разпределение на по-голям запас. Защото това, което сега се получава, е, че всяка последваща година националният бюджет дофинансира ".

Социалният министър изброи негативите, които търпи служащият, когато се съгласи да го обезпечават на минимална заплата, а не на действителния приход. Предприемат се и ограничения за възстановяване на демографската картина у нас, добави тя. 

Относно идната ротация министър Шалапатова съобщи, че досега не е получавала сигнали, че ще има смяна. 

" Ние имаме извънредно съществени обществени задания. Приемствеността, само че и бих споделила куражът и мащабът на работа на министъра за мен са извънредно значими. Дори да има промяна, аз доста бих се надявала да има последователност в разговора с хората ".

Все още не е ясно с какъв брой % ще бъдат увеличени заплатите на обществените служащи на терен, сподели още Иванка Шалапатова. Тя заявява, че задачата им е изцяло " да се погрижат за хората в обществената сфера ". 



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР