Преминаването към едносменен режим в училищата в големите градове трябва

...
Преминаването към едносменен режим в училищата в големите градове трябва
Коментари Харесай

На една смяна в училище след 2 петилетки

Преминаването към едносменен режим в учебните заведения в огромните градове би трябвало да стане в интервал от 9-10 години. Вероятно ще се ориентираме към слагане на този период, откакто водихме диалози със София, Пловдив, Варна и Бургас, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Първоначално в Закона за предучилищно и учебно обучение бе заложено смяната да стане до 2021 година Преди старта на тази образователна година обаче бе направена промяна в нормативната база и МОН се отхвърли от този закрепен краен период. Сега до 10 декември чака предложенията на общините по какъв начин да стане по места преходът от учене заран и следобяд към едносменен режим. Запитан дали в отговор ще се обезпечи финансиране за градеж на нови здания, или поправки на съществуващи корпуси, Вълчев сподели: „ Преминаването към едносменен режим е доста добра цел от позиция на положителната образователна среда и изискванията за учене. Но то е и скъпа цел. Няма по какъв начин да не изисква средства и в допълнение финансиране ”.

Той добави, че крайният период 2021 година е бил нереалистичен, както откъм обезпечаване на средства, по този начин и от позиция на техническата опция - даже при обезпечени пари, да се намерят терени, да се проектира, да се строи учебно заведение и да влезе в употреба. Това се видяло още през 2016 година

В момента в цялата страна има над 70 общини с учебни заведения на две смени, като в половината от тях една постройка се поделя от две образователни заведения. Вече има и общини, които са били на двусменен режим преди 2 години, и са минали напълно на едносменен. Община Кюстендил е една от тях, само че тя е имала единствено две учебни заведения и опция за преструктуриране на материалната база, даде образец Вълчев.

Той призна, че най-големият проблем е в Пловдив, София, Варна и Бургас и там не може да се мине без градеж на нови здания. Към момента в Пловдив на две смени се учи в 25 учебни заведения. В южните квартали на София не са строени образователни заведения в последните десетилетия, а има доста хора, които са се заселили там. Варна и Бургас имат по 30 учебни заведения на двусменен режим, очерта картината министърът.

Вълчев изясни, че прекосяването към едносменен режим включва както градеж на нови учебни заведения, по този начин и дострояване на съществуваща база. Но също и понижаване на приема и по-равномерно разпределение на учениците в съществуващите образователни заведения. Необходимо е и усъвършенстване на мрежата -някъде имаме остатък на база в професионални гимназии и дефицит в профилирани образователни заведения, сподели министърът. Това също се разисква с общините. „ Чакаме оферти от тях - те могат най-добре да заложат тези четири ограничения в общинските стратегии и да намерят сечението на всички ползи ”, сподели министърът.

На въпрос дали откакто тази година не се откриха пари за градеж на нова Математическа гимназия в Пловдив, средства ще бъдат заложени следващата година, Вълчев отвърна, че към този момент пари няма.

Свиват приема, в случай че не е обезпечена занималня

„ С въвеждането на правилото непосредственост при приема в първи клас в последните 2 година се установи по-равномерно разпределение на децата сред съществуващите учебни заведения. Няма я предходната свръхконцентрация в някои образователни заведения, което е позитивна наклонност, регистрира Красимир Вълчев. Това също оказва помощ за минаване на едносменен режим, тъй като най-често на две смени са тези заведения, които са най-желани ”.

Голяма част от най-търсените учебни заведения обаче не са уредили целодневна организация на образователния развой. Затова министърът утвърдил промени в Наредба 10, която регламентира приема от първи клас. Една от тях е общините да имат опция да съгласуват приема на първолаци, когато учебното заведение е на двусменен режим и не е обезпечена занималня за децата. „ В никакъв случай не приказваме за внезапно понижаване на приема в едно или друго учебно заведение, а за поетапно стесняване, което ще обезпечи прекосяване на едносменен режим. При дефицит на класни стаи с 10-15% стесняване е допустимо в един рационален интервал от няколко години да се реализира резултат. Дори да са повече от 5 ”, сподели Вълчев. Той добави, че редица учебни заведения в съвсем всички огромни градове са почнали подобен развой от предходната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР