Преминах през ада, казва Йочевед Лифшиц, 85-годишна възрастна женаи активистка

...
Преминах през ада, казва Йочевед Лифшиц, 85-годишна възрастна женаи активистка
Коментари Харесай

Освободена заложничка на “Хамас” описа престоя си в плен: Преминах през ада

" Преминах през пъкъла ", споделя Йочевед Лифшиц, 85-годишна стара женаи активистка за мир, освободена от " Хамас " в понеделник след две седмици в плен, оповестява Би Би Си.



Стоп кадър Ютюб:Йочевед Лифшиц

Лифшиц и брачният партньор ѝ са били отвлечени от въоръжени мъже на " Хамас " на мотоциклети и отведени в " паяжина " от тунели под Газа, споделя тя.

Тя разказва, че по време на пътуването е била удряна с пръчки, само че с множеството заложници се отнасяли " добре ".

Тя е освободена дружно с друга жена, Нурит Купър, на 79 години, в понеделник вечерта.

На необикновени фрагменти се вижда по какъв начин старата женастиска ръката на въоръжен мъж от Хамас, единствено секунди преди да бъде предадена на Международния червен кръст на граничния пункт " Рафах " сред Газа и прилежащ Египет.

Изглежда, че тя споделя на стрелеца " Шалом " - еврейската дума за мир.

Лифшиц беше отвлечена дружно със брачна половинка си Одед от кибуца Нир Оз в Южен Израел на 7 октомври. Той към момента не е освободен.

Рано сутринта " Хамас " нападна техния кибуц, като избива дребната общественост. Смята се, че всеки четвърти гражданин е бил погубен или похитен, в това число доста деца.

Говорейки на конференция от болничното заведение " Ичилов " в Тел Авив единствено няколко часа след освобождението си, дамата еобяснила какво се е случило след отвличането ѝ.

Тя споделя, че е била удряна с пръчки по време на пътуването към Газа и е получила натъртвания и усложнения в дишането.

Дъщеря ѝ Шароне Лифшиц, която оказва помощ на репортерите да опишат за тестванията на майка ѝ, споделя, че 85-годишната жена е била принудена да върви няколко километра по мокра земя.

Шароне сподели, че майка ѝ е била отведена в " голяма мрежа от тунели под Газа, която наподобява на паяжина ".

Лифшиц сподели, че е била измежду 25-те заложници, отведени в тунелите, и след няколко часа петима души от нейния кибуц, в това число и тя, са били отведени в обособена стая. Там всеки от тях имал защита и достъп до парамедик и доктор.

Тя разказва изискванията вътре, с матраци на пода, на които да спят. Друг заложник, който е бил тежко ранен при злополука с мотор по пътя към Газа, е бил лекуван от доктор.

" Погрижиха се да не се разболеем и на всеки два-три дни при нас имаше доктор ".

Тя сподели също, че са имали достъп до нужните им медикаменти и че там е имало дами, които са знаели за " женската хигиена ".

Ядели са същата храна - хлябсъс сирене и краставици - като защитата на " Хамас ", прибавя щерка ѝ Шароне.

Часове преди госпожа Лифшиц и Нурит Купър да бъдат освободени в понеделник вечерта, израелските военни проведоха прожекция за публицисти, на която бяха показани необработени фрагменти, извлечени от камерите на " Хамас ", в опит да припомнят на света за бруталността на нападението против Израел преди две седмици.

Сред клиповете имаше фрагменти, на които се виждаше по какъв начин въоръжените лица на " Хамас " ликуват с явна наслада, до момента в който стрелят по цивилни на пътя, а по-късно се промъкват по пътеките на кибуците и убиват родители и деца в домовете им.

При нападението бяха убити повече от 1400 души, най-вече цивилни.

Г-жа Лифшиц и 83-годишният ѝ брачен партньор Одед са известни деятели за мир, които съгласно фамилиите им са помагали за превозването на заболели хора от Газа до лечебни заведения в Израел.

Одед е публицист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците, споделя Шароне.

Според Националния съюз на публицистите той е работил за вестник " Ал Хамишмар " и е измежду първите публицисти, които отразяват клането в два палестински бежански лагера в Бейрут през 1982 година

" Той приказва добре арабски, тъй че може да поддържа връзка доста добре с хората там. Той познава доста хора в Газа. Иска ми се да мисля, че ще се оправи ", споделя Шароне.

Общо четирима заложници към този момент са освободени, откакто в петък бяха освободени две американско-израелски гражданки - майка и щерка Джудит и Натали Раанан.

Израел твърди, че повече от 200 души към момента са държани като заложници. Смята се, че измежду тях е и брачният партньор на Нурит Купър, която също беше освободена в понеделник вечерта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР