Премиерката на Италия Джорджа Мелони днес посети Триполи, за да

...
Премиерката на Италия Джорджа Мелони днес посети Триполи, за да
Коментари Харесай

Италианската премиерка подписа голяма газова сделка при посещението си в Либия

Премиерката на Италия Джорджа Мелони през днешния ден посети Триполи, с цел да подписа контракт на стойност 8 милиарда $, чиято цел е да се усилят енергийните доставки за Европа, макар несигурността и политическия безпорядък в северноафриканската страна, съобщи Ройтерс.

Преди подписването на енергийното съглашение Мелони се срещна с министър-председателя на Либия и началник на интернационално приетото държавно управление в Триполи Абдел Хамид Дбейба. Двамата разискаха миграцията през Средиземно море.
 Джорджа Мелони Българска телеграфна агенция
На подписването на договорката ръководителят на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара и ръководителят на италианската компания " Ени " (Eni) Клаудио Дескалци, обявиха, че ще влагат 8 милиарда $ в създаването на газови залежи, както и в слънчева сила и технологии за хващане на въглероден диоксид. Бенгдара съобщи, че съглашението за период от 25 години е най-мащабната и значима нова инвестиция в енергийния бранш на Либия от четвърт век.

Либийският парламент и главните въоръжени фракции обаче отхвърлят легитимността на държавното управление на Дбейба, което поражда опасения за ново ожесточаване на споровете след траялия повече от две години условен мир в страната, показва Ройтерс. Споразумения, подписани в Триполи, биха могли да бъдат подкопани от вътрешния спор в Либия, разделил страната сред съперничещи си фракции, които се борят за надзор над държавното управление и взаимно си оспорват политическата легитимност.
 Джорджа Мелони Българска телеграфна агенция
Базираният в източната част на Либия парламент и подкрепящите го фракции обявиха при започване на предходната година, че държавното управление към този момент не е законно, като отхвърлиха както назначението на Бенгдара, по този начин и покупко-продажбите, които Триполи е сключил с непознати страни.

Либия изпадна в безпорядък след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година, в следствие от което беше свален от власт Муамар Кадафи. То остави огромна част от страната в ръцете на въоръжени фракции. От няколко години в Либия е ситуирана дребна италианска военна задача.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР