Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна

...
Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна
Коментари Харесай

НА ЖИВО: България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

Премиерите на Р България Кирил Петков и на Р Северна Македония Димитър Ковачевски дават брифинг с акцентите след извършеното през днешния ден взаимно съвещание на двете държавни управления в София.

Преди съвещанието беше извършен диалог на четири очи сред двамата министър председатели.

Гледайте НА ЖИВО тук или във на " По света и у нас ":



След взаимното държавно съвещание, се подписват следните публични документи сред двете страни:
Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделиетоМеморандум за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - СкопиеМеморандум за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия
Когато още на първата среща имаме три действителни подписани меморандума по доста основни и значими въпроси, това е образеца за новия метод с нова сила и действителни резултати. Министрите показаха най-малко 10 действителни задания, които си слагат. Радвам се да кажа, че идната среща на тези работни групи е единствено след една седмица. Историческата група ще има най-малко 4 срещи в идващите месеци. Виждат се голямата синергия и преимущества, в случай че има добросъседство, съобщи министър председателят Кирил Петков.

Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент, акцентира министър председателят.

Транспортната група показа, че кулоар номер 8 е излязъл от европейските коридори, а през днешния ден го връщаме на картата. Имаме доста да наваксваме, само че имам вяра че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени, добави Петков.



Първата група за стопанската система изключително за енергетиката, туризма към този момент има собствен проект. Това се отнася и за групата за просвета и обучение. Имаме съответни планове, изключително в естествените науки. Има проект за специалистите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия, съобщи от своя страна министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

Освен взаимното съвещание, през днешния ден са планувани и съвещания на четирите работни групи, образувани в областите: стопанска система, инфраструктура и съгласуваност, европейско съдействие и господство на закона и просвета и обучение.

Ще се организира и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия сред Република България и Република Северна Македония по историческите и просветителни въпроси.

По-късно следобяд президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на който следва среща и с ръководителя на Народното събрание.

Всички детайлности от от знаковите срещи очаквайте онлайн на и в излъчванията вести " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР