Премиерите на Полша и трите балтийски държави обявиха днес, че

...
Премиерите на Полша и трите балтийски държави обявиха днес, че
Коментари Харесай

Полша и балтийските страни решиха: Не искаме руснаци!

Премиерите на Полша и трите балтийски страни оповестиха през днешния ден, че са постигнали съглашение да лимитират краткотрайно допускането на съветски жители с европейски визи на територията на техните страни, заяви Франс прес. Причина е непредизвиканата пълноамащбна война, която Русия стартира против Украйна на 24 февруари.

Премиерите на Полша, Литва, Латвия и Естония показват в декларация терзанията си " от огромния и възходящ приток на съветски жители в Европейски Съюз ". " Смятаме, че това се трансформира в сериозна опасност за нашата социална сигурност и за цялото Шенгенско пространство ", прибавят те. Четирите страни показват, че са постигнали съглашение за " общ районен метод ", целящ да " вкара краткотрайни национални ограничения за съветски жители, притежаващи визи ".

Мерките " ще лимитират влизането в Шенгенското пространство на съветски жители, пътуващи по туристически, културни, спортни или професионални аргументи ". Изключения ще се вършат за разнообразни категории като да вземем за пример дисиденти, или по филантропични и фамилни аргументи, както и за притежателите на позволение за непрекъснато престояване в Европейски Съюз. " Продължаваме да подчертаваме нуждата да поддържаме съперниците на режима на Путин и да им предлагаме благоприятни условия да изоставен Русия ", се споделя в изказването. Но е " недопустимо жители на страна агресор да могат да пътуват свободно в Европейски Съюз, до момента в който в това време хора в Украйна са измъчвани и убивани ", се споделя в текста.

Четиримата министър председатели твърдят, че ще " продължат да търсят общ метод на равнище Европейски Съюз " по тази тематика. Министрите на външните работи на Европейски Съюз взеха решение предходната седмица в Прага да спрат действието на съглашението за улеснение на визовия режим с Русия. Те обаче не вкараха по-широка визова възбрана, както желаеха Полша и балтийските страни. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обаче съобщи, че страните, граничещи с Русия, " могат да вземат ограничения на национално равнище, с цел да лимитират влизането в Европейския съюз ". Той посочи, че тези ограничения би трябвало да дават отговор на разпоредбите на Шенгенското пространство и акцентира значимостта членовете на съветското гражданско общество да могат да продължат да посещават Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР