Премиерите на България и Северна Македония Гълъб Донев и Димитър

...
Премиерите на България и Северна Македония Гълъб Донев и Димитър
Коментари Харесай

Премиерите на България и Северна Македония дават старт на строителството на част от Коридор номер 8

Премиерите на България и Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще дадат старт на строителството на част от Коридор номер 8 в югозападната ни съседка. Стратегически значим, коридорът би трябвало да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.



След час ще бъде направена първата копка на сектора Беляковце-Крива паланка в Република Северна Македония, част от трансевропейския кулоар номер 8. На церемонията ще участват министър председателите на двете страни Димитър Ковачевски и Гълъб Донев, министрите на превоза, представители на Европейската комисия.



Европейският кулоар, който стартира от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир-Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.



Проектът в македонския сектор стои неосъществен от десетилетия, като сега се строят жп линия, а е планувана и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница сега е построен един, а средствата са от Европейски Съюз в размер на няколкостотин милиона евро.



Българският сектор до границата с РСМ е построен от десетилетия, само че се реновира в няколко сектора. Предстои да бъде построена и нова жп линия от София до Гюешево за към 900 млн. лева Ако бъде осъществен, коридорът ще свърже действително двете страни с доста по-добра и бърза инфраструктура и ще понижи фрапантно времето за пътешестване сред София и Скопие.



За разлика от екстравагантната концепция за самолетна линия, открита и траяла да действа единствено няколко месеца заради липса на пасажери, Коридор 8 е действителният план за съгласуваност сред двете страни.

Вижте повече в директното включване на Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР