Премиерите на балетния спектакъл Ана Каренина, на операта Набуко и

...
Премиерите на балетния спектакъл Ана Каренина, на операта Набуко и
Коментари Харесай

Премиерата на балетния спектакъл „Ана Каренина“ в Пловдив е част от OPERA OPEN 2022

Премиерите на балетния театър " Ана Каренина ", на операта " Набуко " и завръщането на спектакъла " Орфей и Евредика " са част от акцентите в програмата на фестивалната платформа OPERA OPEN за 2022-а.

Тя ще се осъществя в Античния спектакъл, като продължава политиката да показва мултижанрова стратегия с присъединяване на международни гост-артисти. Това сподели при представянето на програмата шефът на операта Нина Найденова. По думите й главен приоритет на екипа е развиването на интернационален оперен туризъм в България, съчетаващ по неповторим метод живото музикално изкуство с античното завещание на Пловдив по образеца на европейските фестивали с антични открити подиуми.

Селекцията на OPERA OPEN през 2022 година е под наслов „ Различният свят “ и включва заглавия, зареждащи с религия посредством пречистващата мощ на изкуството - от тържеството на светлината в спектакъла „ Орфей и Евридика “ на режисьора Стефано Пода, през трансформиралия се в химн за независимост еврейски хор в „ Набуко “, възмездието над порока в „ Дон Жуан “ на Моцарт до силата на саможертвата в името на човечеството в спектаклите „ Исус Христос Суперзвезда “ и „ Мария от Буенос Айрес “ на Веселка Кунчева, разяснява Найденова. Своеобразен „ вход “ към другия свят, за който артистите мечтаят, ще бъде откриващият Концерт за мир на „ Детският хор на България “ на 19 юни, в който над 400 деца от цялата страна ще насочат своите послания посредством ария.

Творчески връх за целия колектив на Опера Пловдив ще е премиерният балетeн театър „ Ана Каренина “ на 26 юни, в който литературният шедьовър среща въображението на популярен интерпретатор-хореограф - Лео Муич. Артистът е сложил свои хореографии за солисти в Американския балетен спектакъл и Парижката опера, както и танцови номера в Щатсбалет Берлин, Национален спектакъл Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. В постановката със солисти Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов си сътрудничат балетните трупи на Опера Пловдив и на Македонската опера и балет в Скопие, споделя шефът на Пловдивската опера.

Премиерното заглавие „ Набуко “ от Джузепе Верди се преглежда от постановъчния екип на режисьора Нина Найденова като алегория за силата на вярата, твърдостта и упованието за освобождение. Експерти по специфични резултати от киноцентъра в Бояна ще оказват помощ за внушителното пресъздаване на разрухата в библейския епос. За ролята на Захария е поканен един от положителните български баси на нашето време - Мартин Цонев, който от години работи за най-известните оперни театри в Германия.

На 7 юли на сцената на Античния спектакъл се завръща „ Дон Жуан “ от Моцарт на режисьора Михал Знаниецки. На 24 август феновете ще могат да съпреживеят още веднъж трагичната история на Тоска, разказана на фона на голям паднал ангел, в осъществяване на премиерния солистичен състав от 2021 година – Таня Иванова, Хосе Кура и Карлос Алмагер. В началото на септември за първи път на Античен спектакъл ще бъдат показани и спектаклите на Веселка Кунчева „ Исус Христос Суперзвезда “ от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс и „ Мария от Буенос Айрес “ от Астор Пиацола.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР