Премиерата на книгата ще бъде на 29 майУникални снимки, непоказвани

...
Премиерата на книгата ще бъде на 29 майУникални снимки, непоказвани
Коментари Харесай

Позлатен албум показва уникални снимки на Кобургите

Премиерата на книгата ще бъде на 29 май


Уникални фотоси, непоказвани до момента, са събрани в извънредно първокласен албум, който се издава по случай 80-годишния празник на цар Симеон II. Той беше празнуван предходната година и в месеците по-късно този албум става факт. “Труд ” демонстрира няколко от фотосите извънредно за своите читатели. Изданието съдържа в детайли изложение на произхода на българската царска династия, историческите обстоятелства и делата им в работа на България. Текстът е на български и британски език. Най-важните моменти от живота им са илюстрирани в приложението от десетките фотоси, множеството от които се разгласяват за първи път.

Книгата е във тип на водоравен първокласен албум с твърда подвързия със златен отпечатък и автентично художествено оформление на книжното тяло, външната страна на което също е покрито със златен прашец. Издание е на Фонд “Цар Борис и Царица Йоанна ” – Царски замък Врана и издателство “Български Бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия ”.
 s-06-02  s-06-14  s-06-15  s-06-03  s-06-13  s-06-08  s-06-11  s-06-09  s-06-10  s-06-07  s-06-05  s-06-06  s-06-04-lichen-gerb-na-simeon
“През 2010 година основах Фонда за запазване на историческото завещание “Цар Борис и Царица Йоанна ”, чиято цел е да запази царското завещание на България със средствата, с които ние разполагаме. След дълги години на равнодушие, неистини и агитация счетох, че ще е тъпо да изпадне в давност такова богато завещание, архивите, фамилните картини и предмети, в случай, че могат да бъдат притежание на хората. ” Това написа Симеон Сакскобургготски при започване на книгата. Неговата брачна половинка, сестра му и персонално той събират още веднъж в България техни исторически предмети, архиви и документи, както и подреждат двореца във Врана с мебели, докарани от Мадрид, от Кобург, а също и от България.

Преди 130 години един високообразован европейски принц, потомък на антични родове и династии, предан буйно на природата и сантименталната античност, на генеалогията и хералдиката, полиглот и космополит, се възкачва на престола на новоосвободена България и вечно свързва своята и на потомците си орис с тази на българите. Това е Негово Кралско Височество Фердинанд Максимилиян Карл Леополд Мария, принц Сакс-Кобург-Готски и херцог Саксонски, принц на Кохари, Чабраг и Житня, граф на Мурани, който става Княз Фердинанд Български – бъдещият Цар на Българите. Роднина на най-влиятелните короновани особи в тогавашния свят, по кръв обвързван с английската, белгийската, португалската, френската, баварската, бразилската, австро-унгарската, испанската корона.

В албума могат да се видят фотографии, свързани с най-важните моменти от живота на царската фамилия – от края на XIX век до през днешния ден. Снимките са защитавани грижливо от Сакскобургготската фамилия и в този момент тя позволява тяхното издание. Една от задачите на последния български монарх е да развие и социализира исторически институт, отдаден на Третото българско царство, с непрекъсната музейна експозиция, архивен фонд и профилирана библиотека, какъвто у нас не съществува. “Този интервал редовно е заличаван в учебниците по история, а в най-хубавия случай е очернян ”, написа царят в предговора.

Премиерата на албума ще бъде на 29 май в двореца “Врана ”. Част от тиража е с колекционна стойност – със специфична подвързия от кадифе, позлатени букви и самостоятелна номерация на всеки образец с автограф и посвещение от Н. В. Цар Симеон II.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР