Премиерата на филма Чума беше само преди няколко дни (19

...
Премиерата на филма Чума беше само преди няколко дни (19
Коментари Харесай

Чума e най-гледаният български филм през изминалия уикенд

Премиерата на кино лентата " Чума " беше единствено преди няколко дни (19 януари), а лентата към този момент дава поръчка да се трансформира в един от най-гледаните български филми в ера. Филмът се излъчва на 69 екрана в цялата страна, а единствено за три дни е гледан от 5408 фенове, оповестяват продуцентите от " Мирамар филм ". Режисьор е Иван Владимиров, а сюжетът е на проф. Боян Биолчев. Историята е въодушевена от описа " През чумавото " на Йордан Йовков.
В актьорския състав вземат участие одобрени имена и нови гении. Главната роля на Чорбаджи Юрдан е поверена на магнетичния Свежен Младенов. Партнират му младите очаквания с първи изяви в киното Евелина Бибова и Матей Мичев (студент в НАТФИЗ) в функциите на сгодените Елица и Йоно. Техните функции във кино лентата са надалеч по-сложни от тези на " младите влюбени " - героите им освен се изправят пред немислими за нашето време тествания, само че и показват отношение към дълга и фамилията. В поддържащите функции виждаме Людмила Сланева - майката на Елица и тогавашна обичана на Юрдан, Добрин Досев - отец Матей, събрат на Юрдан, Велислав Павлов - сребролюбивия " Мъжагата ", Любомир Бъчваров - Старейшината на селото, и Станислав Пеев - приказливия каруцар, талантлив с естествена ловкост.
Вдъхновен от описа на Йордан Йовков " През чумавото ", филмът отива оттатък " историческото ". Сценарият вниква в психическите измерения на чумата, груповия облик на обзетото от боязън село, както и деликатно-изградените портрети на основните герои, всеки от които прекатурва визията ни за понятието " примитивен инстинкт ".  Черната злина е катализаторът, който извежда на напред във времето най-високите и най-ниски човешки пристрастености.
На фона на яростното самозапазване, в което жителите на селото се впускат при появяването на заболяването, волята за живот намира и други изрази - мъжество и храброст, които граничат с безумие. Дали това е човешкият дух, кадърен да се издигне оттатък първичното в името на близък? Докато къщите на чумавите са обхванати в пламъци, безкористната обич се бори за своето битие, даже и гибелта да чука на вратата.
" Чума " вкарва фена в отминалия ХIХ век, в един друг, недопечен и чужд свят, показан посредством въздействащите фрагменти на оператора Румен Василев и запаметяващата се музика на композитора Петко Манчев. Във кино лентата прозвучават три национални песни, две от тях аранжирани и записани от Петко Манчев особено за кино лентата - " Зора се е зазорила " в осъществяване на националната певица Нели Андреева и " Чумица ", изпълнена от певицата Криста. А песента " Ой, девойче ", която чуваме на финала, е изобретение на режисьора Иван Владимиров. Тя е част от малко известен албум " Отвъд мистерията " на откривателя и ценител на българския фолклор, канадеца Ив Моро, който е записвал достоверни осъществявания из България през 70-те години.
Специално за фотосите на " Чума " екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков реставрира остарели къщи в село Каменица, с цел да сътвори реалистични декори на българското село по това време.
Разпространяват " Мирамар филм " и " Александра филмс ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР