Премиерът я подкрепил, нямало натиск. Тя не желае името й

...
Премиерът я подкрепил, нямало натиск. Тя не желае името й
Коментари Харесай

Освен оставка, Цецка Цачева подала и молба за годишен отпуск

Премиерът я подкрепил, нямало напън. Тя не желае името й да тежи на Борисов и на кабинета

Както е по стратегия, правосъдният министър Цецка Цачева, която по-рано разгласи пред премиера Бойко Борисов, че подава оставката си, дойде през днешния ден в ранния след обяд в Стара Загора, с цел да взе участие с лекция за домашното принуждение в провеждащата се в града на липите интернационална конференция на тематика " Жените на Балканите в идващите 100 години ", проведена от Зонта клуб. Преди това тя направи следния коментар пред очакващите я публицисти за последните събития към нея:

" Знаете, че във вчерашния ден еднолично сезирах способените институции с искане да бъдат осъществени инспекции във връзка с добитото от мен недвижимо имущество. Това значи, че нямам никакви терзания за осъществени закононарушения, защото дублирам, не съм в никакви връзки с фирмата-продавач, нито пък може да се приказва за корист с власт. Още през вчерашния ден, откакто осведомих премиера, съм изразила подготвеност да подам и оставка. Беше правилно да го изчакам да се завърне от Брюксел. Тази заран в неговия кабинет умерено обясних за следващ път и на него при какви условия и по какъв начин съм сключила договорката.

Моето разбиране обаче е, че до момента в който вървят инспекциите на антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура, не е редно да извършвам функционалностите си на министър на правораздаването, заради което по едно и също време с подаването на оставка съм декларирала и молба да ми бъде позволен полагаемият ми се годишен отпуск досега, в който оставката бъде гласувана в Народното събрание. Това са обстоятелствата. Както заявих и във вчерашния ден, до момента в който вървят инспекциите, няма да разясня повече.

Дали и другите проверявани ще постъпят по същия метод? Оставката е персонален акт. Във времето обратно съм посочила, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично и правилността на това се потвърди незабавно по-късно на извършените парламентарни избори, след които партията ГЕРБ и към този миг е ръководеща и мандатоносител на кабинета Борисов 3. Не искам по никакъв метод името ми да тежи на премиера Борисов в тази към този момент предизборна акция, нито пък на Министерски съвет, на държавното управление като цяло, заради което смятам, че решението ми е вярно, а то е споделено и от министър-председателя.

За мен е значимо да отвръщам тук и в този момент, без значение какъв ще е резултатът от инспекциите, и съм го направила още рано тази заран, откакто имах подготвеност, споделих ви, и във вчерашния ден. Така се носи отговорност, съгласно мен.

Натиск върху мен изрично не е имало от страна на премиера, връзките ни са правилни. Проведохме един спокоен диалог с него тази заран, само че при по този начин създалата се обстановка, когато вървят инспекции, смятам, че един правосъден министър не може да извършва функционалностите си.

Вече приемането на оставката е волеизявление и акт, с който тя се внася в Народното събрание. Не сме коментирали с него по кое време ще стане това.

Това, което той ми сподели през днешния ден, откакто аз му обясних защо става дума е, че поддържа моето предложение аз да подам оставка. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР