Премиерът в оставка Николай Денков призова ръководството на ГЕРБ да

...
Премиерът в оставка Николай Денков призова ръководството на ГЕРБ да
Коментари Харесай

Да спазите думата си. Денков призова ГЕРБ да гласуват кабинет начело с Габриел и същите министри

Премиерът в оставка Николай Денков прикани управлението на ГЕРБ да гласоподава държавно управление с министър председател и външен министър Мария Габриел , без да се трансформира съставът на Министерския съвет. Той направи това в изключително послание към 20 часа по Българска национална телевизия.

Денков моли, " вместо да хвърлят страната в безпорядък ", ГЕРБ да спазят дадената преди 9 месеца дума и да подпишат съглашение с " Продължаваме промяната " - " Демократична България " ( ПП-ДБ ).

Това се случи, откакто няколко часа по-рано номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел заяви, че в понеделник ще отдръпна кандидатурата си от Народното събрание, партията няма да взе участие в договаряния за втория мандат за кабинет и се.

Тя сподели, че повода е, че в последния миг ПП-ДБ са сложили ново изискване - да бъде заменен вътрешният министър. Само час по-късно съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски сподели, че този парламент е привършен, без ГЕРБ не може да има държавно управление и също се разгласи за бързи избори. От ПП-ДБ не направиха коментар.

След съставянето на общ кабинет предходната година двете обединения се договориха след 9 месеца да има ротация - на мястото на Денков министър председател да стане Габриел. Смяна на министри не беше контрактувана.

На 6 март Денков подаде оставка, само че ротацията не се реализира и не беше реализирано единодушие за нов кабинет. ПП-ДБ споделят, че ГЕРБ-СДС не се ангажират задоволително за промени в спецслужбите и правосъдната промяна. А от ГЕРБ настояват, че неуспехът се дължи на това, че ПП-ДБ желаят повече министри.

На 19 март Габриел върна със състав на държавно управление, който не беше координиран с ПП-ДБ. Те споделиха, че това е " имитация ", а Асен Василев назова Габриел " най-новото и най-красивото лице на мафията ".

В изказването си в неделя Денков сподели, че с ГЕРБ са се съгласили, че държавното управление ще е със период от 18 месеца, до края на 2024 година, като в средата на интервала ще се ротират министър председателите, а министрите ще се сменят единствено по взаимно единодушие. Той добави, че е спазил обещанието си - подал е оставката си и тя е била призната.

" Преговорите за промени в състава на Министерски съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри. Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си ", сподели още Денков.

Той добави, че паралелно с това, в хода на договарянията, е направено съглашение за промени в правосъдната система, регулаторите и службите. От ПП-ДБ са подготвени да го подпишат, увери Денков.

Той сподели още, че за 9 месеца това държавно управление е постигнало доста и преди два дни България е получила уверения от Европа, че се движи решително към еврозоната и за възможностите за отваряне на сухопътните граници на Шенген до края на годината са доста високи.

" Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от съглашението за промени, ще хвърлите ли още веднъж в следващ цикъл от избори? ", обърна се Денков към партията на Бойко Борисов.

" Единственото, което се чака от вас, е да спазите думата си и да осъществим своя дълг към хората и към България ", приключи изказването си министър председателят в оставка.

Ако ГЕРБ откажат да последват апела на Денков и първият мандат за сформиране на кабинет не бъде изпълнен, президентът Румен Радев би трябвало да връчи втория мандат на ПП-ДБ като втора политическа мощ. За това по конституция няма период. Без поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче те няма по какъв начин да сформират държавно управление. От Движение за права и свободи споделиха още, че в случай че третият - финален мандат, им бъде връчен, ще го върнат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР