Премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че в България и

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че в България и
Коментари Харесай

Борисов: Можем да кажем с чест, че сме приключили третата вълна

Премиерът в оставка Бойко Борисов уточни, че в България и третата вълна на COVID-19 е завършила. Той се базира и на данни на института „ Роберт Кох”, съгласно които страната ни към този момент не измежду тези с висок риск за ковид.

„ Има няколко типа риск. Ние до момента бяхме в зона с страни с висок риск - Франция, Унгария, Хърватия, Словения. От тази нощ сме при нискорисковите, където са Гърция и Малта”, изясни той.

Борисов прикани критиците му да погледнат с какви ограничения останалите страни са на равнището на България.

„ Ние сме дружно с Австрия, в която от октомври има цялостен локдаун. Можем да кажем, с чест, че сме завършили и третата вълна с намаляването на заболелите”, сподели още той.

Премиерът в оставка обърна внимание и на доставките на имунизациите против ковид.

„ Да извадиш от другите страни тези ваксини, с цел да дойдат за българите, ми коства доста бели коси, до момента в който стане”, показа Борисов.

Относно „ зелените коридори” за имунизиране здравният министър в оставка сподели, че организацията ще продължи, както досега. В началото на идната седмица ще се направи разбор на нужните бройки за етапите и за персоналните лекари.

„ Ако имаме задоволително количество ваксини, което да обезпечи имунизирането по етапите и остават бройки ваксини, „ зелените коридори” могат да бъдат удължени”, изясни той.



По думите на проф. Ангелов към препаратите против COVID-19 има „ огромен” интерес в огромните обитаеми места. В дребните градове обаче той бил по-нисък.

Здравният министър в оставка разгласи, че от 10 май в осведомителната система започва модул, с който персоналните лекари ще могат да подават поръчка за мечтаните от тях ваксини и по този начин ще се сформира график за приемане.

Пратката с ваксини на Pfizer, която дойде тази заран на Летище София, ще бъде разпределена до всички здравни инспекции в страната по направено авансово систематизиране.

По думите на проф. Ангелов дневно имунизираните могат да доближат и 50 000. Според него е значимо да се обезпечат задоволително количества препарати против ковид за персоналните лекари, които да ваксинират.

„ Считам, че организирахме задоволително мощна информационна акция за имунизациите. Когато започнахме процеса по имунизиране, ние бяхме с един от най-ниския % искащи да се имунизират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират”, посочи здравният министър в оставка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР