Премиерът трябва да се отнася към всички министри като към

...
Премиерът трябва да се отнася към всички министри като към
Коментари Харесай

Станишев: Преговорите обичат тишината. Формирането на Тройната коалиция отне 60 дни

„ Премиерът би трябвало да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти “, изясни Станишев

„ Две седмици всички мълчаха, след това за няколко дни по този начин се изляха в приказките, че сътвориха повече проблеми. По-добре беше да продължат да мълчат. Преговорите постоянно са сложен миг за напасване на политически визии и ползи на партиите. Те обичат тишината “. Това разяснява пред bTV някогашният министър председател на България Сергей Станишев.

„ През 2005 година, когато се формираше Тройната коалиция, целият развой с първия, втория и третия мандат, лиши общо 60 дни – доста време. Но в последна сметка се създадоха ясни формули, с цел да има сполучливо ръководство. Ще ви кажа каква на една сполучлива коалиция съгласно мен “, уточни той.

„ Първо – ясни и измерими политически цели, които дават публичния смисъл и полезността от съществуването на коалиция. Второ – ясни правила. В това ръководство не можем да кажем кой министър на кого е. Формулата 8-5-3, която беше доста подложена на критика тогава, в действителност е по-чистата и почтената към гласоподавателите, тъй като се основава на доверието, което е получено от жителите, на квотния принцип.

Според Станишев ГЕРБ-СДС са създали повече отстъпки – с поемането на втория мандат на ротацията, първият министър председател да бъде на ПП-ДБ и официално всички министри – без Мария Габриел, да бъдат ПП-ДБ.

„ Това изначално дебалансира. Много значим е методът на изчистване на несъгласията. В Тройната коалиция имаше съдружен съвет, който от време на време заседаваше и всички значими политически решения се вземаха на него и се огласяваха взаимно от тримата водачи. Беше немислимо това, което се вижда в този момент “, уточни някогашният президент на ПЕС.

Той уточни, че на европейско поле с Бойко Борисов елементарно са намирали общ език.

Според него отсъствието му от договарянията може да се изясни и с това, че Бойко Борисов е разграничителна фигура за гласоподавателите на ПП-ДБ.

" Много зависи от премиера. Премиерът би трябвало да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти ", изясни Станишев. По думите му няма елементарен съдружен сътрудник, само че би трябвало да се стремиш да намираш салдото.

" Ако не беше волята на Симеон Сакскобургготски, Национална движение „Симеон Втори" тогава нямаше да влезе в ръководството и щеше да има нови избори. Ако Мария Габриел има евопейски престиж, а това е доста значимо сега за България ", съобщи още той.

Бившият министър председател уточни, че с цел да дадат земеделското министерство на Движение за права и свободи, са били отделени горите от него.

Източник: БТВ

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед508211Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед141206Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед25715Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед20551Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед28053Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед508211Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед165960Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед141206Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед132405Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129843Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев7949„ Юмрукът “ на патриарх Неофит - Втора частРумен Петков99768 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР