Премиерът Стефан Янев отчете като грешка отчита фактът, че правителството

...
Премиерът Стефан Янев отчете като грешка отчита фактът, че правителството
Коментари Харесай

Премиерът призна грешки и готовност да понесе отговорност заради COVID мерките

Премиерът Стефан Янев регистрира като неточност регистрира фактът, че държавното управление е чакало до последно, с цел да разгласи противоепидемичните ограничения, влезнали в действие от през днешния ден. На брифинг, на който участваха и други представители на кабинета, Янев съобщи, че е подготвен дружно с останалите министри да понесе политическа отговорност за решенията.

" Трябваше и да подготвим обществеността по-рано. Хората да са наясно какво тъкмо се прави в случай, че критериите са от дълго време написани и коментирани ", сподели Янев. Като причина решението да е взето късно уточни, че кабинетът е желал всичко да е отворено и работи.

" Намираме се в тежка пандемична обстановка. Това не е нечиста сделка, а факт. Не желая да преекспонирам обстановката и да я представям като по-драматична в сравнение с в действителност е. Не очаквайте от мен да се пробвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границата на своя потенциал да се оправи със обстановката ", сподели Янев. Коментира, че въведените ограничения не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или предпочитание да се лимитират правата на жителите. Посочи, че алтернативата е затваряне на страната.

Премиерът добави, че се надява ограниченията да важат няколко седмици, като акцентира, че страната се намира в сложен миг.

" Искам да бъда почтен и непосредствен в тази сложна обстановка, в която се намираме. Изправени сме пред съществени рецесии, които заплашват стабилността на социално-икономическата система. Разбирам основанията за отрицателните публични реакции и напрежението. Няма да се извинявам и пазя безрезервно дейностите на служебния кабинет. Направихме неточности, само че и доста позитивни стъпки, чиито резултат може би не е доста забележим сега, само че съм сигурен, че ще бъде усетен в вероятност. От позицията, която заемам съхраняването на човешкия живот е приоритет и съм податлив да понеса политическата отговорност в това отношение, както и всички в служебния кабинет. Участието в политическия живот изисква точно това - да взимаш сложни и непопулярни решения, само че решения в обща изгода, публичен интерес, с ясното схващане, че негативите ще бъдат съществени в чисто личен проект. Въпросът е различен - дали дружно като общество можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, за взаимния ни живот, за живота и благополучието на близък. Призовавам за малко самообладание и схващане, повече взаимност, с цел да преодолеем сегашната обстановка като общество и нация ", разяснява Янев.

Демокрацията е застрашена, а вероятност за политическа непоклатимост няма

Янев се обърна и към " главните политически сили ", като дефинира вероятностите за политическа непоклатимост като нестабилни. Добави, че е застрашено естественото действие на демократичната система.

" Продължаваме да сме очевидци на процеси, които подкопават политическата ни система. Не единствено, че политическото завещание, с което сме принудени да се оправяме, е тежко, само че и вероятностите за гарантиране на политическа непоклатимост са отрицателни предвид на държанието на съществени политически сили. В сложни времена, изискващи консолидация на националните старания на политическите субекти, следим тъкмо противоположното - предизборна конюнктура вместо да бъдат предлагани нови ефикасни политики, стратегии, визии и решения. Определени фактори се стремята да подкопаят политическата система, с цел да си обезпечат ситуационни, кратковременни преимущества в предизборната обстановка. Всичко това е в ущърб на българското общество и заплашва естественото действие на демократичната система ", приключи Янев.

Призова партиите за съответно държание и градивно отношение към проблемите със здравето и сигурността на нацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР