Премиерът Николай Денков заяви публично, че бори неравенството у нас

...
Премиерът Николай Денков заяви публично, че бори неравенството у нас
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Неравенството между продавача и депутата ще се увеличи 8 пъти от 1 януари

Премиерът Николай Денков съобщи обществено, че бори неравенството у нас - то щяло да намалее, защото кабинетът нараснал минималната заплата от 780 лв. на 933 лв., т.е. със 153 лв.. Неравенството няма да намалее, а ще се усили. Това съобщи пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, шеф на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). 

" Факт е, че и междинната заплата у нас също ще се вдигне с избран %, а пък междинната заплата е база за определянето на заплатите на богатите и от ден на ден забогатяващи политици и служители, които са все софиянци. И те, в резултат на нарастването със 153 лв. на най-бедните дейни българи из провинцията, ще стартират да получават още по-големи заплати, увеличени не със 153 лв., а с доста стотици левове. И с това неравенството освен няма да намалее, а ще се усили ", безапелационен е акад. Петър Иванов. 

" Когато се вдигне междинната работна заплата на база на минималната работна заплата, и тя стане, по моите сметки, 2500 лв., то тогава заплатата на депутата ще е към този момент 7500 (3х2500) лв.. Заплатата на продавачката ще е 933 лв.. Разликата в заплатите на двамата става 6567 лв.. Значи настоящето неравноправие сред заплатите на продавачката и депутата от 5601 лв. става 6567 лв.. Увеличава се! Увеличава се не със 153 лв., а с 966 лв.! Близо 8 пъти повече! ", пресметна ученият. 

" Пенсионерът комшия получава минималната пенсия от 523 лв.. Депутатът ще получава 7500 лв.. Жена му на пенсионера комшия получава обществена пенсия, вдигната от 01.07.2023 година на цели 276 лв. и 64 стотинки. Депутатът ще получава 7500 лв.. Значи, 276,64 лв. против 7500,00 лв., 7223,36 лв. разлика. Пенсията е 27 пъти по-малка, 2700 %! ", уточни акад. Петър Иванов.

" Ако желаеме неравенството да е по-малко, с изключение на да увеличим заплатите и пенсиите на бедните, би трябвало да понижим (с прогресивни налози, да вземем за пример, като в целия бял свят) парите на богатите. България е с най-голям децилен коефициент (бел. ред. децилният коефициент съставлява съотношението сред приходите на 10% от най-заможните българи по отношение на 10% от най-бедните) измежду всички страни в Европа. Докато междинният децилен коефициент в Европейски Съюз е 8 (в Скандинавието е доста по-нисък), значи най-богатите са единствено 8 пъти по-богати от най-бедните, то в България този коефициент, съгласно данни на Световната банка, е 28.3. В отчет на Програмата за развиване на Организация на обединените нации обаче е посочено и друго число – 45.3, което се базира на справочника на Централно разузнавателно управление на САЩ. Значи богатите у нас са десетки пъти по-богати от бедните! Ние сме с пределно огромно неравноправие, то е умопомрачително грубо и рисково за националната сигурност ", сподели още акад. Петър Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР