Премиерът Николай Денков заминава за Вилнюс за срещата на върха

...
Премиерът Николай Денков заминава за Вилнюс за срещата на върха
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков заминава за срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Премиерът Николай Денков отпътува за Вилнюс за срещата на върха на НАТО. Лидерите на 31-те страни членки се събират в латвийската столица, с цел да разискват аспирациите на Украйна за участие, блокирания банкет на Швеция от Турция и Унгария, новите отбранителни проекти на Алианса и разноските за защита.

Американският президент Джо Байдън към този момент съобщи, че Украйна не е подготвена за участие и че, първо, би трябвало да завърши войната на нейна територия. Дни по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг удостовери, че Киев няма да получи покана за участие на срещата във Вилнюс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упорства за явен политически сигнал, че страната му ще се причисли, щом войната завърши, както и за пътна карта към задачата.

Германия също показва запаси към приема на Украйна, като, съгласно дипломатически източници, съдружниците разискват ограничения за продължаваща военна и финансова поддръжка за Киев, както и друг вид гаранции за сигурност за Украйна.

Столтенберг съобщи, че съдружниците ще одобряват пакет в помощ на Украйна от три стълба: Многогодишна стратегия, която да помогне на украинските въоръжени сили да реализират цялостна оперативна съгласуемост с НАТО, издигане на политическите връзки на ново равнище посредством основаването на Съвет НАТО-Украйна, който да има спешни консултативни функционалности, както и посредством явен сигнал, че Украйна може да се причисли, щом изискванията разрешават.

Съюзниците ще разискват, също по този начин, три нови районни отбранителни проекта - Север, Център и Юг, надлежно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За осъществяването на проектите ще се разчита на 300 000 военни във висока степен на подготвеност, които да бъдат ситуирани до 30 дни по Източния фланг.

След началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи 40 000 бойци по Източния фланг и общо осем батальонни бойни групи от Балтийско до Черно море, като 100 самолета и 27 кораба патрулират всекидневно.

За разноските за защита стана ясно, че едвам 11 от 31 съдружници ще съумеят да преминат прага от 2% от Брутният вътрешен продукт през тази година, като България е на равнище 1,84%, или 1,9 милиарда $. Очаква се във Вилнюс водачите да решат, че 2-та % ще бъдат най-малко, а не таван на разноските.

В понеделник след обяд е планувана и среща сред генералният секретар Йенс Столтенберг, шведския министър председател Улф Кристершон и турския президент Реджеп Ердоган в опит да бъде уверена Анкара да ратифицира протокола за банкет на Стокхолм.

Швеция, Финландия и Турция подписаха Тристранен меморандум на Срещата на върха в Мадрид, като Финландия към този момент е член на НАТО, само че Анкара към момента има запаси към приемането на Швеция поради даването на леговище на деятели на Кюрдската работническа партия. В опит да убеди Анкара да ратифицира протокола Швеция промени антитерористичното си законодателство и подвигна оръжейно ембарго над Турция.

За срещата на върха Вилнюс е превърната в " цитадела ", съгласно международните медии, като Германия разположи 12 системи " Пейтриът ", ориентирани към Калининград и Беларус, намиращ се единствено на 32 км. от латвийската столица, Испания достави Противовъздушна отбрана НАСАМС, Франция изпрати артилерийски установки " Цезар ", Франция, Финландия и Дания са изпратили изтребители, Франция и Англия са изпратили системи срещу дронове, 1000 бойци от няколко страни членки охраняват града.

В делегацията с премиера Николай Денков са военният министър Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Участието на Денков се случва дни, откакто пред украинския президент Володимир Зеленски, който беше на посещаване в България, министър председателят поддържа участието на Украйна в НАТО, когато войната завърши, както и нов пакет военно-техническа помощ - трети подред в границите на няколко месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР