Премиерът Николай Денков ще изчака резултатите от проверките на прокуратурата

...
Премиерът Николай Денков ще изчака резултатите от проверките на прокуратурата
Коментари Харесай

Премиерът ще реши за оставката на Хинков, след като види заключенията на АДФИ и прокуратурата

Премиерът Николай Денков ще изчака резултатите от инспекциите на прокуратурата и на организацията за държавна финансова ревизия, с цел да реши дали да освободи министъра на опазването на здравето Христо Хинков.

Николай Денков изясни пред публицисти, че не вижда смисъл да освобождава Хинков " преди да е наясно дали той е работил вярно по проблема с шефа на „ Пирогов “.

„ Ако се окаже, че той има учредения, той би трябвало да бъде поздравен за това, че се грижи за средствата, тъй като те би трябвало да отидат за лекуване на болните и в случай че се окаже, че министърът е работил вярно той би трябвало да бъде подсилен, “ съобщи Денков.

Той изясни, че министърът е работил съгласно неговите пълномощия. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са правилни, или не. Ако министър Хинков е имал учредения, тогава той е работи вярно и шефът на болничното заведение би трябвало да понесе съответните наказания. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи казусът е при министъра, “ сподели още Денков.

Темата за оставката на Хинков беше повдигната, откакто здравният министър освободи шефа на „ Пирогов “ – Валентин Димитров. Повод за това стана одитен отчет, който показвал, че лечебното заведение е в тежко финансово положение.

По думите на Христо Хинков финансовата загуба на болничното заведение се е нараснала със 7 млн. лева за последната година, а сдружението е декапитализирано.

Част от загубата се дължи на банков заем, който е изтеглен за покриване на други насъбрани отговорности.

" Когато получа отчет да нарушавания в тази ситуация в " Пирогов ", аз съм задължен да подхваща дейности другояче мога да бъда упрекнат в занемареност ", сподели той.

Това обаче провокира остра опозиция от страна на ГЕРБ, а самият шеф Валентин Димитров спря процедурата по промяна, като апелира решението.

Здравният министър Христо Хинков и шефът на " Пирогов " Валентин Димитров бяха извикани в Народното събрание да дадат пояснения за абсурда след одита, който сподели нарушавания на Закона за публичните поръчки и предизвика уволнението на Димитров.

Комисията, ръководена от Костадин Ангелов (ГЕРБ), реши да задължи министъра да спре процедурата по освобождението на шефа на незабавната болница, до момента в който прокуратурата и Икономическа полиция не се произнесат дали в действителност Димитров е направил злоупотреби.

За анулация на уволнението гласоподаваха от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, срещу бяха от ПП-ДБ, а " Възраждане " гласоподаваха " въздържал се ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР