Премиерът Николай Денков ще чака по една номинация за еврокомисар

...
Премиерът Николай Денков ще чака по една номинация за еврокомисар
Коментари Харесай

Денков иска по една номинация за еврокомисар от ПП-ДБ и от ГЕРБ

Премиерът Николай Денков ще чака по една номинация за еврокомисар от двете политически обединения, подкрепящи държавното управление, т.е. една кандидатура на ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ. Това разгласи самият той пред публицисти във вторник.

Министър-председателят удостовери, че в писмото на председателката на Европейска комисия е посочено страната да изпрати две оферти, а преди дни стана ясно, че европейската институцията чака да получи номинация на мъж и на жена, от които да избира.

Процедурата би трябвало да бъде открита поради отдръпването на Мария Габриел от поста. Досега тя беше еврокомисар, като отговаряше за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Габриел обаче подаде оставка от позицията, откакто стартира работа във връзка със съставянето на постоянно държавно управление. Сега тя е вицепремиер и външен министър.

Откакто България е член на Европейски Съюз всички еврокомисари от България са били дами. Първият подобен е Меглена Кунева (АЛДЕ/НДСВ) през интервал 2007-09, последвана от Кристалина Георгиева (ЕНП/ГЕРБ) и Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ).

Пред Българска телеграфна агенция представител на изпълнителния европейски орган разяснява, че Брюксел се надява идващият европейски комисар също да е жена. Все още нито една от партиите не е коментирала въпроса.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР