Премиерът Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа

...
Премиерът Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа
Коментари Харесай

Партньорство в областта на изкуствения интелект и разширяването на ЕС бяха темите на разговор между премиера Денков и президента на Словения Наташа Пирц Мусар

Премиерът Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет.  Министър-председателят означи, че визитата на словенския президент у нас е явен знак за отличния двустранен разговор и е доста добра опция за активизиране на съдействието сред нашите страни във всички сфери.
 
" Убеден съм, че има спомагателен капацитет за партньорство в региона на нововъведенията и предприемачеството ", уточни Денков. Той добави, че двете страни би трябвало да работят и за увеличение на туристическия продан сред нашите страни.
 
" Вече имаме положително съдействие в региона на образованието и науката, само че имам вяра, че по-преките контакти сред съответните институции ще генерират спомагателни хрумвания за обогатяване на връзките сред нашите жители. Усилията ни би трябвало да бъдат ориентирани към подкрепяне на подвижността на студенти, докторанти и преподаватели посредством подписване на съглашения за директно съдействие сред висшите учебни заведения от двете страни, основаване на взаимни научни и просветителни центрове, продан на хрумвания и опит по отношение на механизмите за интернационално научно-техническо съдействие ", означи министър председателят.
 
Министър-председателят Николай Денков срещна президента Наташа Пирц Мусар с опциите на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Министър-председателят Денков уточни, че българската разработка BgGPT е първият отворен огромен езиков модел с изкуствен интелект от последно потомство и той ще може да бъде свободно употребен от българските обществени и частни организации.  
 
Друг акцент на срещата бе процесът на разширение на Европейския съюз в посока Западните Балкани. " Нашият район има голям капацитет за развиване, в случай че работим дружно ", безапелационен бе акад. Денков. Министър-председателят посочи, че страната ни поддържа разширението на Европейски Съюз, само че за задачата е нужно кандидат-членките да извършват поетите задължения.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР