Премиерът Николай Денков се обърна към земеделците след днешния протест.

...
Премиерът Николай Денков се обърна към земеделците след днешния протест.
Коментари Харесай

Денков към земеделците: Готвим законодателни промени, не искайте пари на калпак!

Премиерът Николай Денков се обърна към земеделците след днешния митинг. Всеки ден на митинги забавя реализация на съглашението, забавя момента, в който действително нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и известието на Европейска комисия за новите ограничения, които предлагаме. Това съобщи министър председателят.

Важните точки от меморандума са за законодателните промени.

Земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление. Исканията им са обективни и се приготвят 7 законопроекта.

5 от тях ще бъдат показани през февруари и март, сподели Денков.

Министерство на земеделието и храните към този момент работи по част от тези законопроекти, добави Денков. Правителството ще договаря с Европейска комисия по настояванията на земеделците. Част от настояванията се трансформират на европейско равнище. Подкрепяме производителите против опитите за цялостно освобождение на вноса на слънчогледово семе за България. Запазват се режимите от предходното съглашение със земеделците. Никога не е говорено с Украйна, че ще има смяна в тоз режим. За загубите на земеделските производители през 2023 подготвени сме да предложим банален механизъм за оценка на финансовите резултати. Ако се контракти за подобен банален вид за разноски, за лихва, разход за семена, тор препарати, средствата ще се провиснал оптимално бързо след нотификация от Европейска комисия. Това ще е единствено за стопанствата, които са на загуби за 2023 година, уточни Денков.

По отношение на предизвестията на земеделците, че ще усилват натиска върху жителите с митинги, Денков разяснява:

“Единственият метод да излезем от тази обстановка е да се разберем по какъв начин да бъдат подкрепени земеделските производители, които имат потребност от помощ ”. И акцентира, че това може да стане с меморандум и договаряния, а не с предоставяне на пари на калпак.

Денков към земеделците

Очакваме земеделците на следващия ден в 18 ч. на среща в Министерския съвет, заяви още Денков.

Бавенето на договарянията води до бавене на средствата, безапелационен е министър председателят.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев уточни, че подаването на оставка за него не е проблем. И посочи, че това е решение на Денков и Габриел.

Източник – БГНЕС

Още вести четете в секция България

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР