Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците,

...
Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците,
Коментари Харесай

Денков: Полицаите, които биеха без причина, нямат място в полицията

Премиерът Николай Денков прикани вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го пазят, да заявят безапелационна позиция за насилието от страна на някои служители на реда на митинга на футболните почитатели. От това ще зависят последващите дейности на министър-председателя като е допустимо самият той да подаде оставка, стана ясно на брифинг в Министерски съвет.

" Ако министъра не припознае това като принуждение, което заслужава извънредно сериозна тежка глоба, в това число и изясняване за какво това се случва от време на време в полицията и по какъв начин да го премахнем, ще си подам оставката. Това е неприемливо да се случва повече. Това, което желаеме е министъра да застане начело и да каже: " Това повече не може да се търпи! ".

Аз не мога да приема да бъде министър председател в държавно управление, което бие хората по улиците по този начин, както ставаше преди. Очевидно е, че има просвета в полицията, измежду част от хората, която счита за обикновено да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, дами...Това не е задоволително и не може да продължаваме по този начин. Искам и министъра, и политиците, които го пазят, да кажат одобряват ли това за обикновено. Моите дейности към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз споделям, има дейности и тези служители на реда изоставен, аз няма да имам проблем с него, само че ще имам проблем, в случай че той продължава да замазва обстановката ", уточни Денков.

Министър-председателят прикани Народното събрание да образува анкетна комисия, която да обясни случаите на полицейско принуждение от четвъртък, за какво се е стигнало до там и по какъв начин да бъдат предотвратени в бъдеще сходни прояви.

" Да се почисти какво тъкмо се е случило и кой носи съответна отговорност за всяко съответно деяние - кой бие публицисти, кой бие момичето, за какво има служители на реда без опознавателни знаци и маски? Защо ни се споделя, че не са имали информация за провокации и по тази причина са нямали съответното въоръжение откакто виждаме във видеата тежко оборудвани служители на реда? Тук има несъгласия, които би трябвало да се изчистят и то по този начин, че политиците, които изровят тази информация, да бъдат уверени, че повече по този начин не може и те да кажат, че повече по този начин не може ", добави той.

Той посочи, че големият брой служители на реда са охранявали митинга на футболните почитатели в четвъртък по метод, който е за образец, само че тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията.

" Ако желаеме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции би трябвало да бъдем първите, които да даваме образци че деянията на принуждение са неприемливи. Затова всички би трябвало да осъдим насилието, както на ентусиастите, по този начин и на служителите на реда, единствено и само на тези, които злоупотребиха с пълномощията си. Тези служители на реда петнят полицията и нямат място там ", сподели Денков.

Денков прави оценка работата на Калин Стоянов по участието на страната в Шенген като блестяща. В същото време, обаче, е налице недооценка на случилото се на митинга в четвъртък.

" Не може да казваш " Няма проблеми! " и след това - " Ами, знаехме, че може да има проблеми, само че не казахме ". Когато има опасности, те би трябвало да се разискват с хората на виновни позиции като кмета на София. Не слушам от министъра изрично наказание на това, което видяхме от страна на полицейските сили като корист със мощ ", съобщи той.

Премиерът отхвърли да е имало вмешателство от страна на " Продължаваме промяната " в Министерство на вътрешните работи по време на локалните избори.

" Ако е имало контакти на Кирил Петков и Калин Стоянов, те са били за това, че би трябвало да се свърши работата по предварителна защита на пазаруването на гласове. Никога и по никакъв метод не е имало диалози от вида " Тука би трябвало да е печеливша една партия или да бъде губеща друга партия ". Няма такова нещо! ", сподели Денков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР