Премиерът Николай Денков отправи призив към вътрешния министър Калин Стоянов

...
Премиерът Николай Денков отправи призив към вътрешния министър Калин Стоянов
Коментари Харесай

Денков с призив към вътрешния министър и МВР

Премиерът Николай Денков насочи апел към вътрешния министър Калин Стоянов и подчиненото му Министерство на вътрешните работи преди началото на съвещанието на Министерския съвет.

" Налага се още веднъж да се върна към тематиката за конфликта сред служители на реда и протестиращи. Отново желая да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази опция, която имат по закон и по право да стачкуват, когато не са съгласни с решенията на избрани институции, само че измежду тях имаше провокатори, които провокираха полицията и поради това имат голяма виновност за това, което се случи. Тези провокатори би трябвало да бъдат издирени, разследвани и където би трябвало наказани. Това е обвързване на полицията, на проверяващите органи и на прокуратурата. Огромна част от служителите на реда извършиха своя дълг по този начин, както би трябвало да го създадат и могат да послужат за образец, само че и измежду тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха принуждение, без да е належащо, по тази причина те също би трябвало да бъдат разследвани и осъдени ", уточни Денков.

Той съобщи, че от министъра чака отчет, в който да са разказани всички подадени сигнали.

" В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е провокирало, има избрана виновност, по какъв начин е открита тя и какво наказване се оаква да чака да получи. И въпреки това - по всички сигнали, свързани с принуждение от служители на реда, желая изясненост които са служителите на реда, по какъв начин са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са надвишили пълномощията си, да бъдат уволнени от службите, защото нямат място в Министерство на вътрешните работи ", уточни министър председателят и добави: " Налага се да го кажа още веднъж, тъй като изявленията, които слушам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството още веднъж е тръгнало в неверна посока ".

Не можем да чакаме от публицистите да вървят с каски на митингите, това не е бойна зона, сподели още той.

Според министър-председателя е доста значимо да се дефинира ясна и цялостна тактика и проект за предварителна защита на сходни случаи в бъдеще, а също и тактика за отбрана на публицистите на терен.

" Очаквам от Министерство на вътрешните работи да стартира образование на служителите на реда по какъв начин да се съблюдават правата на публицистите и да ги пазят по време на митинги. Разбира се те би трябвало да бъдат със съответните опознавателни знаци ", добави Денков.

Премиерът разясни, че е получил информация за сигнал  към прокуратурата за дейности на съответни служители на реда, които „ показват благосклонности към непознати паравоенни организации и насочат закани към съответен министър в кабинета ”. Денков чака инспекция и на този сигнал, както и съответни дейности от Министерство на вътрешните работи за цялостна и дълбока промяна, тъй че такива хора да не могат да служат в силовото ведомство.

" Няма по какъв начин чиновник на реда да насочва закани към настоящ министър, има други способи да показват тяхното противоречие с едно или решение, една или друга персона ", добави Денков, представен от Дарик.

" Министерство на вътрешните работи е съществена институция във всяка една страна, вие дължите властта, силата, информацията и опциите за попречване на проблеми и намиране на решение, би трябвало да действаме самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едвам тогава да сочим някой на открито, който считаме, че е отговорен и да знаем, че би трябвало да носим отговорност за координацията сред институциите, а не да се опитваме да си прехвърляме отговорността една към друга ", прикани още министър-председателят.

" Това е, което чакам от министъра - тези два отчета са ми извънредно значими и във връзка с протестиращите, и във връзка с служителите на реда. В взаимозависимост от това какво написа в тях, какви ограничения са взети, по какъв начин са осъдени виновниците, ще определям отношението си и към министерството, и към министъра ", обърна се последно министър председателят Николай Денков към вътрешния министър Калин Стоянов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР