Премиерът Николай Денков отговори на твърдението на президента, че предоствянето

...
Премиерът Николай Денков отговори на твърдението на президента, че предоствянето
Коментари Харесай

Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт

Премиерът Николай Денков отговори на изказванието на президента, че предоствянето на муниции на Украйна би било неточност. Според министър-председателя страната ни би трябвало да е поредна, да извършва решенията, които са взети в Народното събрание и да помогне на Украйна.

Нито изпълнителната, нито законодателната власт би трябвало да излизат отвън пълномощията си, а третата власт има задължението да обезпечи доверие в това, което прави, съобщи министър председателят.

" Последните събития през последните месеци изсветлиха доста процеси, които в допълнение нарушиха това доверие. Нека членовете на Висш съдебен съвет да се замислят дали работят в момета за възобновяване на доверието, тъй че хората да повярват, че ще пристигна справедливостта най-после или продължаваме още от същото - това надали би помогнало ".

Призивите към Борислав Сарафов да подаде оставка и да бъде определен от Висш съдебен съвет различен изпълняващ функционалностите основен прокурор Денков кометира по този начин:

" Смятам, че Висш съдебен съвет би трябвало да направи най-хубавото, с цел да избере най- качествените хора както във връзка с експертиза, по този начин и във връзка с морални качества. дали го е наравил, аз не се ангажирам да преценява. Това, което считам е, че всяка политическа партия, в това число и президента имат право да изразят тяхното мнение. Но в края на краищата решенията се взимат във Висш съдебен съвет ".



На думите на президента, че в случай че държавното управление реши България да се причисли към европейската иницитива за даване на муниции за Украйна, то това би било неточност, министър председателят отговори, че има решение на Народното събрание.

" Но в същото изявление, доколкото съумях да се срещна, президентът е споделил, че България взе участие в поддръжката на Украйна, в това число и с оръжия, тъй че аз виждам известно несъгласие - от една страна участваме, само че въпреки това не участваме със снаряди, тъй че дано президентът да изясни това несъгласие. Аз считам, че би трябвало да сме поредни и да изпълняваме решенията, които са взети в Народно събрание и да помогнем на Украйна, която е нападната от прилежаща страна и която се пробва да възвърне териториалната си целокупност ".

Относно номинациите за български еврокомисар министър председателят е отправил апел към двете парламентарни групи, които поддържат държавното управление.

" Ние можем да изпратиим две номинации, тъй че изчаквам една номинация от страна на ГЕРБ-СДС и една номинация от ПП-ДБ ", сподели Николай Денков.



Премиерът съобщи, че бюджетът за тази година закъсня извънредно доста като планът в този момент демонстрира - на 3 юли бюджетът да бъде признат от Министерския съвет, с цел да има достатъъчно време да бъде гласуван до 31 юли в Народното събрание.

" Общият % на увеличение на дотацията и въобще на разноските, които са свързани с ръководства от общините е съвсем 25%, тъй че ще има много съществено нарастване в бюджета там, където е допустимо, несъмнено, има цели ".

Денков оцени реакцията на институциите по отношение на наводненията като извънредно бърза. В момента се разисква по какъв начин да се изберат и нови регионални шефове, съобщи Денков като добави, че персонално той не харесва квотния пронцип и се търсят консенсусни персони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР