Премиерът Николай Денков не може да си помисли, че за

...
Премиерът Николай Денков не може да си помисли, че за
Коментари Харесай

Денков призова Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока


Премиерът Николай Денков не може да си намерения, че за съществени неща като цената на тока, някои ще се заиграва със страховете на хората, само че като се огледа опозицията, тя се пробва да плаши хората. Надявам се, че президентът Румен Радев не е влезнал в същия коловоз да плаши хората с цената на тока, разяснява Денков пред публицисти наложеното несъгласие от президента върху Закона за енергетиката. Коментарът си той направи, откакто взе участие в откриването на суперкомпютър в комплекса на Българска академия на науките.

Той изясни, че България закъснява доста за либерализацията на пазара на електрическа енергия. Измененията в Закона за енергетиката бяха направени механизми, с цел да не се случат страшни и апокалиптични сюжети, които опозицията стартира по време на разискванията на закона, посочи министър председателят. Европейската комисия приготвя механизми с изземване на свръхпечалбите от производителите на електрическа енергия, с цел да могат да бъдат предпазени при рецесии уязвимите групи, акцентира министър председателят и увери, че страната и кабинетът правят това, което би трябвало да се направи.

Денков не чака да има проблеми при прегласуването на Закона за енергетиката, с което ще се отхвърли ветото на президента. Няма никакъв риск от внезапно увеличение на цените на тока. Това мога да го подсигурявам на 100%, увери министър председателят.

Запитан за продажбата на " Лукойл ", Денков съобщи, че няма разминаване в информацията. Има интерес за продажбата на бургаската рафинерия. Това, което сподели " Литаско ", е, че не водят договаряния - с цел да се водят договаряния би трябвало да има изпратено писмо и да се влезе в процедура. Има интерес към продажбата на " Лукойл ", безапелационен бе министър председателят.

За налагането на по-висока директна такса пред България за Унгария и Сърбия и какъв брой това ще донесе повече доходи в бюджета, Денков означи, че какви ще бъдат приходите зависи какъв брой съветски газ ще влиза в България. Той не може да гадае какъв ще е резултатът върху пазара, само че по този метод цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, която да е в интерес на потребителите, чака Денков, който не вижда да има риск за доставките на синьо гориво в България. Единственото, което ще се появи е опция на опциите за природен газ и конкуренция в цените.

Денков не вижда по какъв метод " Булгартрансгаз " може да бъде обиден отрицателно от спомагателните директни такси. Таксите се чака да бъдат изплащани от " Газпром " и една от задачите е да се понижат облагите на " Газпром ". С тези облаги се финансира войната в Украйна, регистрира министър председателят. Има своята икономическа логичност за какво се постановат тези такси - с цел да има доходи за България, да се сътвори опция на съветския газ и със средствата на европейските данъкоплатци да не се подклажда войната в Украйна, разяснява Денков.

По отношение на новата концепция за налагане на нови стопански ограничения против инфлацията, Денков разяснява, че с цел да се разгласи такава мярка министърът на стопанската система я е разискал с огромните търговски вериги. Самите търговски вериги би трябвало да положат старания, тъй като са заинтригувани България да бъде част от Шенген и от Еврозоната. Има схващане, че преодоляването на инфлацията е обща задача, с цел да може да се изпълнят критериите за Шенген, само че и да се увеличи доверието на потребителите, изясни Денков.

По думите му има икономическа логичност в новите оферти на икономическия министър с мотив, че административните ограничения не дават резултат. Не се разисква налагането на административни ограничения, акцентира министър председателят и добави, че властта ще се опита с благородно състезание сред комерсиалните вериги да се понижи инфлацията.

За приемането на България в Шенген, Денков съобщи, че и самите мигранти знаят, че има сложен маршрут по премиване на българо-турската граница. Намаляват опитите за прекосяване на границата и има значително понижаване на натиска. Това ще е сериозен коз в договарянията в идващите седмици и месеци България да бъде призната в Шенген, сигурен е той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР