Премиерът Николай Денков каза в неделя пред , че предлага

...
Премиерът Николай Денков каза в неделя пред , че предлага
Коментари Харесай

Денков предлага ГЕРБ да отмени дерогацията за руския петрол след ротацията с Габриел

Премиерът Николай Денков сподели в неделя пред, че предлага на ГЕРБ да реализира желаната анулация на дерогацията от възбраната за импорт на съветски нефт, откакто Мария Габриел стане министър-председателка през март.

Новината идва, откакто в петък депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че внася в Народното събрание предложение за анулация на от възбраната за съветски нефт, която България получи от Европейския съюз през 2022 година и която важи до септември 2024 година От дерогацията се възползва рафинерията " Нефтохим " в Бургас, благосъстоятелност на " Лукойл " .

Предложението на Добрев пристигна ден откакто бяха оповестени следствие на интернационалното издание и на неправителствените организации " Глобъл Уитнес ", Център за проучване на демокрацията и Център за проучване на силата и чистия въздух. Според тях от началото на 2024 година съветската държавна компания " Лукойл " е генерирала облага от близо 1 милиарда евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна.

Денков сподели, че е прочел отчета на неправителствените организации и в него има доста внушения, които допускат, че нещо може би се е случило, само че се основават на погрешна информация.

Според Денков, в случай че се осъществя предлагането за незабавна анулация на дерогацията, ще се осъществя сюжетът, който е докладван от Съвета по сигурността за липса на задоволително петрол за рафинерията " Нефтохим ", която доста бързо ще изчерпи запасите си и горивата ще нарастнат неимоверно тъкмо преди зимния сезон.

" Всичко това е доста ясно написано в отчети, които пристигнаха в Съвета по сигурността ", сподели Денков. По думите му по тази причина държавното управление ще упорства за поетапен преход - до края на септември следващата година, с цел да отстрани този риск към страната. Денков предложи, в случай че ГЕРБ желае по-ранна анулация на дерогацията, тя да се случи през март, когато Мария Габриел поеме премиерския пост, с цел да може отговорността от следствията да е при тях.

По думите на премиера държавното управление е изразило поддръжка европейският основен прокурор Лаура Кьовеши да поеме контрола върху спазването на глобите за съветския нефт, наложени от Европейски Съюз.

В събота Добрев и Делян Пеевски , народен представител от Движение за права и свободи и глобен за корупция по закона " Магнитски ", по информацията за облагите на Кремъл от дерогацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР