Премиерът Николай Денков е провел неформална среща с председателят на

...
Премиерът Николай Денков е провел неформална среща с председателят на
Коментари Харесай

Денков е обсъждал с Нехамер и фон дер Лайен идеи за Шенген, но преговорите остават сложни


Премиерът Николай Денков е провел неофициална среща с ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и австрийският канцлер Карл Нехамер по въпроса за участието на България в Шенген. Това стана ясно от изявление на министър-председателя пред публицисти в Брюксел.

На срещата е участвал и румънският президент Клаус Йоханис. София и Букурещ са отправили свов предложение за това по какъв начин може да се подходи по въпроса за допускането на двете страни в Шенген - в това число и унищожаване на граничния надзор по сухопътните граници.

Преди седмица Виена разгласи, че е подготвена да направи отстъпки от ветото си, което до момента блокираше участието на България и Румъния в Шенген. Правителството сподели, че е склонно на отстъпки и е готово да допусне двете страни в така наречен " въздушен Шенген " под няколко условия. Австрия обаче към този момент не е подготвена да анулира граничния надзор по суша.

От изявлението на Денков стана ясно, че договарянията по тази тематика ще продължат " до последния ден ".

Румънският президент Йоханис добави, че " полемиките вървят напред ", само че остават комплицирани

" Беше добра полемика в позитивна атмосфера. Но всички ние осъзнахме, че има още доста за договаряне преди да стигнем до умозаключение, което да е приемливо за всички страни. Не мога да си показва решение, което да е приемливо за една страна и изцяло незадоволително за друга ", съобщи той във връзка срещата без да дава повече детайлности за нея.

Засега не е ясно какво тъкмо предложение са отправили двете страни към Виена. Денков сподели, че в този момент то ще бъде разисквано от австрийската страна и ще се чака нейната реакция.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР