Премиерът Николай Денков е пратил писмо до президента Румен Радев

...
Премиерът Николай Денков е пратил писмо до президента Румен Радев
Коментари Харесай

Денков: Пратих писмо до Радев с искане за отстраняване на шефа на ДАНС Пламен Тончев

Премиерът Николай Денков е пратил писмо до президента Румен Радев с искане за освобождение на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

 

Това заяви министър-председателят на нарочна конференция.

 

Причината - отводът му да освободи заместника си Деньо Денев, създател на справката за машинното гласоподаване, поради която се стигна до анулация на машинния избор предходната неделя.

 

В писмото до президента министър председателят е написал претекстовете си за освобождението на Тончев.


Правителството координира работата на службите, сподели министър председателят и добави, че е изгубил доверие в управлението на ДАНС.

" В отговор на мое публично искане чаках от ръководителя на ДАНС Пламен Тончев да показа стимулирано предложение за предварително освобождение на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отвод поради " липса на причини ". Денев е създателят на така наречен информация на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни изказвания и внушения. С тази информация ДАНС даде началото на саботажа на машинния избор на първи тур на изборите ", съобщи Денков.

" Според отчет на държавната комисия по сигурност на информацията, тази информация е в нарушаване на закона в частта " незаконна активност против публичния ред ". Отказът на ръководителя на ДАНС да освободи своя заместител, откакто преди избори не ми даде претенции от мен отчет, ми дава два ясни сигнала. Първо - че господин Тончев утвърждава противозаконните дейности на Денев. Второ - че няма възражения против злонамереното потребление на тази информация за дестабилизиране на изборния развой, " изясни министър-председателят.

 

Тези дейности разгадавам като умишлен удар върху националната сигурности и демокрацията в България. Това е следващ случай, в който ръководителят на ДАНС не извършва отговорностите си. Затова доскоро изпратих до президента Радев претекстовете си за освобождението на Тончев от поста, настоя Денков.

 

Освен противозаконната интервенция на ДАНС в локалните избори, мога да посоча още няколко аргументи за това мое решение. Преди седмица България влезе в сивия лист на страните за пране на пари. Основна координираща институция за осъществяване на рекомендациите е точно ДАНС, а лична отговорност носи ръководителят й. Очевидно ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. Припомням и позицията, с която излезе ДАНС на 30 май в Народното събрание, с която направи неприемливи за организацията политически мнения. Работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват цялостна съгласуваност и доверие сред държавното управление и управлението на ДАНС. Такава сега няма и това е реалност, който стана явен за всички, сподели Денков.

 

Това, което ще публикуваме, са отчетите с претекстове за това за какво желаеме той да бъде освободен, добави той.

 

Премиерът уточни още, че не е получил никаква изпреварваща информация от службата за сигурност по време на митингите на енергетиците предишния месец. Коментира и неприетия отчет на ДАНС за 2022 година

" Това е казус - значи, че организацията не дава отговор на упованията на болшинството в контролния си орган - Народното събрание. Настоящото управление на ДАНС не може да подсигурява устойчивостта на системата за отбраната на националната сигурност, " изясни министър-преседателят.

Нека да свърши вторият тур на локалните избори. Трябва водачите на партиите да седнем и да решим по какъв начин ще продължаваме нататък. Така Денков отговори на журналистически въпрос за бъдещото ръководство на страната и взаимоотношенията сред партиите в ръководещото болшинство.

На въпрос от публицисти по какъв начин ще разяснява думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който заприказва за възможни „ промени в сглобката “, Денков отговори: „ Около изборите имаше много високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всевъзможни сходни въпроси за ръководството “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР