Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви, че очаква да обсъди

...
Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви, че очаква да обсъди
Коментари Харесай

Риши Сунак ще повдигне търговски въпроси в разговорите на САЩ с Джо Байдън

Премиерът на Англия Риши Сунак съобщи, че чака да разиска водещия пакет от вложения на Джо Байдън в зелени промишлености, когато се срещна с президента по време на пътуването му до Съединените щати, оповестява „ BBC “.

В самолета за Вашингтон Сунак посочи, че „ надпреварите за дотации “ не са решение за реализиране на климатичните цели .

Някои английски министри разкритикуваха Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на Байдън като нездравословен за международната търговия. Законът включва 370 милиарда $ (297 милиарда паунда) за поощряване на екологичните технологии в Съединени американски щати.

В устрема за понижаване на въглеродните излъчвания бяха отпуснати милиарди данъчни заеми и дотации за ускорение на производството на слънчеви панели и вятърни турбини и за поощряване на навлизането на електрически коли.

Европейският съюз дефинира закона като антиконкурентен , до момента в който по-рано тази година министърът на енергетиката Грант Шапс счита, че „ пакетът е рисков, тъй като може да се подхлъзне към протекционизъм “ .

Очаква се това да бъде една от тематиките на полемика, когато Сунак се срещне с Байдън за четвърти път тази година, за диалози в Белия дом в четвъртък, след срещи с бизнес водачи и високопоставени политици. Говорителят на премиера допусна, че Сунак също ще приказва за поощряване на екологичните технологии , войната в Украйна и регулирането на изкуствения разсъдък.

Даунинг стрийт сподели, че министър председателят ще се стреми да ускори икономическата сигурност, като я приведе в сходство с равнището на съдействието сред Обединеното кралство и Съединени американски щати в региона на защитата . Напрежението към световните последствия от икономическия пакет на Байдън нараства преди визитата, което е първото публично посещаване на Сунак във Вашингтон като министър-председател.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че няма проекти да подражава на мащаба на проектите на Съединени американски щати, което провокира обвинявания от лейбъристите, че Обединеното кралство може да изостане в световната конкуренция за привличане на бъдещи промишлености .

По време на полета му до Вашингтон кореспонденти попитаха Сунак дали има нещо, което Байдън може да направи, с цел да облекчи икономическото влияние на своя пакет върху Обединеното кралство. А той отговори по този начин:

„ Това е нещо, което той (президентът Байдън) и аз сме обсъждали в предишното и бихте очаквали да продължим да го обсъждаме . “

На въпрос дали Сунак приема аргумента на президента Байдън, че устойчивата стопанска система от време на време изисква протекционистки метод към основни браншове, министър-председателят се базира на взаимно изказване, издадено от Г-7 в края на последната им среща на върха в Япония.

Изявлението – продължи той, „ доста ясно демонстрира, че страните от Г-7 не имат вяра в протекционизма като отговор на това предизвикателство и също по този начин не имат вяра в конкуренциите за дотации, които са нулева сума “ .

Има известия, че при неговото пътешестване двете страни биха могли да разкрият значим пакт за минералите , който ще разреши на английските производители на коли, които изнасят електрически транспортни средства за Съединени американски щати, да се възползват от някои от данъчните заеми, предлагани на американски компании.

Съединени американски щати подписаха такова съглашение с Япония по-рано тази година и започнаха договаряния с Европейски Съюз. Въпреки това, една област, в която напредъкът е в застой, е по-широката договорка за свободна търговия сред Обединеното кралство и Съединени американски щати, където президентът Байдън замрази договарянията, оставяйки Обединеното кралство да задълбочи комерсиалните връзки посредством по-малко всеобхватни мини-сделки с към 20 страни.

Регулация на изкуствения разсъдък

Друга област, в която Сунак се надява да организира полемики, е регулирането на изкуствения разсъдък , където Сунак се стреми да построи роля на Обединеното кралство като световен състезател. Премиерът е хазаин на световна среща на върха по отношение на регулирането на изкуствения разсъдък през есента и съгласно известията е изразил интерес Обединеното кралство да бъде хазаин на всеки нов интернационален регулатор за нововъзникващите технологии . Въпреки това, степента, до която Обединеното кралство ще може да оформя нови световни правила отвън Европейски Съюз, не е ясна, защото Обединеното кралство към този момент е изключено от основни срещи сред европейски и американски регулатори като Съвета по технологии и търговия (TTC).

Двамата водачи ще обсъдят и войната в Украйна , която се чака скоро да навлезе в решителен интервал, като има признаци, че дълго чаканата контраатака от украинските сили може да е почнала.

Това идва, откакто Украйна упрекна Русия за сриването на язовир Каховка в следена от Русия Украйна, което докара до евакуацията на хиляди хора. Москва отхвърли да е разрушила язовира, вместо това упрекна украинския обстрел.

В свое изявление пред кореспонденти в самолета за Съединени американски щати, Сунак акцентира, че е прекомерно рано да се направи дефинитивна преценка дали Русия стои зад офанзивата . Той обаче удостовери, че в случай че Русия бъде приета за виновна, това „ ще показва новите ниски равнища, които ще забележим от съветската експанзия “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР