Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че границите на Европейския ...

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че границите на Европейския

Виктор Орбан: Сърбия е портата към Балканите

Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи , че границите на Европейския съюз (ЕС) би трябвало да бъдат в по-южната част на континента и че жителите на Сърбия от дълго време трябваше да могат да пътуват в Унгария и Европа без паспорти.

" Всички знаем доста добре, че Сърбия е портата на Балканите и основна страна за сигурността на Европа. Освен това знаем, че Сърбия от години е подготвена да се присъедини към Европейски съюз " , акцентира той.
 Бабиш и Орбан критикуват проекта на Европейски съюз за зелена енергия Бабиш и Орбан критикуват проекта на Европейски съюз за зелена енергия
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш и унгарския му сътрудник Виктор Орбан, който е на посещаване в Прага, по време на общата конференция ра...

Изказването бе направено по време на церемонията в Хоргош, с която дружно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич отбелязаха началото на работата по реконструкцията и модернизацията на железопътната линия Суботица - Хоргош - Сегед.

В своето изявление Вучич съобщи , че Сърбия и Унгария могат да направят доста неща дружно , както към този момент са създали във връзка с доставките на газ, и че по-силна Сърбия значи по-силна Унгария и назад .

Очаква се работата по линията Суботица - Сегед да завърши през ноември 2022 година , след което двете страни ще получат най-модерния железопътен сектор . Железницата ще разполага със модерни системи за сигурност и че ще може да се натоварва с 22,5 тона на база. Ще бъдат изцяло реновирани и модернизирани постройките на гарите в Палич, Бачки Виногради и Хоргош, както и спирките Явно Складище и Хайдуково, също така по трасето ще бъдат построени 13 пътни прелеза и два подлеза.

„ Предварителният план беше финансиран от Европейския съюз в границите на стратегията IPA Унгария - Сърбия, а нашата страна отпусна 86,7 милиона евро посредством заем от OTП Банк и от бюджета “, сподели Вучич.
 Вучич с почуда за Путин - ще приказва в Москва на съветски Вучич с почуда за Путин - ще приказва в Москва на съветски
Сръбският държавен глава Александър Вучич съобщи , че възнамерява да приказва в съветската Дума и по малкия екран на съветски език по време на предстоящото...

Орбан обърна внимание, че двете страни се откриват в необикновена позиция . „ Искаме да подновим 150-годишната железопътна линия, само че в действителност полагаме основата. Това е признак на сътрудничеството и взаимния прогрес на Унгария и Сърбия, унгарци и сърби, изграждащи ново общо бъдеще " , сподели министър председателят .

Благодарение на реконструираната железопътна линия, жителите и компаниите ще имат пряк досег до интермодалното пристанище Бая на Дунава и до пристанище Сегед на Тиса, както и до логистични центрове във Войводина и Белград. Железопътната линия Суботица-Хоргош на гара Суботица ще бъде свързана с високоскоростната железопътна линия Белград-Будапеща, което дава на консуматорите досег до югоизточната и северозападната част на Европа.

Източтик: РТС

Източник: actualno.com