Премиерът на Унгария Виктор Орбан увери, че ще съдейства за

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан увери, че ще съдейства за
Коментари Харесай

Виктор Орбан обеща коридор за българските коли, блокирани на границата

Премиерът на Унгария Виктор Орбан увери, че ще спомага за обезпечаване на кулоар за българските водачи. Това стана ясно по време на телефонен диалог сред българския министър председател Бойко Борисов и неговия маджарски сътрудник Виктор Орбан, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Повод за диалога са българските жители, чакащи да преминат през Унгария, с цел да се завърнат в България.

Очаква се по-късно през днешния ден да има кулоар за прекосяване, гарантиран с ограничения за сигурност и придружаван от органи на реда.

" Аз съм огромен другар на теб и на българските жители. Не желая да им сътворявам компликации . Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница ", съобщи министър председателят Орбан по време на диалога си с Борисов.

От своя страна българският министър председател посочи, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат подхванати нужните ограничения, тъй че да няма скупчване по границите .

Веднага след диалога вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи позвъняване от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто , която увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български жители.

Сиярто добави, че ще бъде основана организация отсега нататък български жители да могат да минават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. локално време (22 ч българско) до 5 ч локално време (6 ч българско).

Външният министър на Унгария прикани пътуващите да се преценяват с напътствията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Според министър Екатерина Захариева посолствата ни във Виена и Будапеща оказват помощ на блокираните български жители .

Втората тематика, разисквана сред Борисов и Орбан е пандемията от ковид. Борисов посочи изключителното състояние и ограниченията, които държавното управление подхваща за преодоляване на обстановката, взаимно със Националния действен щаб.

Премиерът Борисов посочи мобилизацията на българската промишленост и бързата й реакция, тъй че да стартира бързо производството на по този начин нужните сега в целия свят защитни дрехи . Министър-председателят Борисов добави, че когато България задоволи потребностите си и разполага с задоволително защитни дрехи, има подготвеност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в потребност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР