Премиерът на Швеция Стефан Льовен подаде оставка. Льовен, който е

...
Премиерът на Швеция Стефан Льовен подаде оставка. Льовен, който е
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция Стефан Льовен подаде оставка

Премиерът на Швеция Стефан Льовен подаде оставка.

Льовен, който е на власт от седем години, се отдръпна като водач на социалдемократите на конгреса на партията предходната седмица.

Този ход проправя пътя за Магдалена Андерщон, която бе определена за негов правоприемник като водач на Социалдемократическата работническа партия.

Андершон, която сега е министър на финансите, може да стане първата жена министър-председател в страната, в случай че завоюва гласуването в Народното събрание, датата за което към момента не е избрана, само че се чака то да се състои не по-рано от идната седмица.

В шведския парламент политическите сили са толкоз добре уравновесени, че социалдемократите се нуждаят от поддръжката както на съдружните си сътрудници от Зелената партия, по този начин и на левите и центристките партии, с цел да изберат нов министър председател.

Всички други скандинавски страни - Норвегия, Дания, Финландия и Исландия, към този момент са имали дами отпред на изпълнителната власт.

След като бе определена за партиен водач предходната седмица, Андершон, постоянно описвана като " прагматичен " политик, очерта три политически целта за идващите години.

Тя сподели, че желае „ да върне демократичния надзор върху учебните заведения, опазването на здравето и грижите за възрастни хора “ в страната, която от дълго време води спор по отношение на либерализацията и приватизацията на обществения бранш и опцията фирмите да печелят от парите на данъкоплатците.

Друг приоритет е Швеция да се трансформира в водач в климатичния преход и да стане образец за подражателство за света.

" Магдалена Андершон работи в тясно съдействие с Льовен в продължение на седем години. Не чакам огромни промени ", сподели пред Андерс Санерщед, професор по политически науки в университета в Лунд.

Социалдемократите би трябвало да излязат с някои нови политически хрумвания, в случай че желаят да завоюват изборите, счита политологът. Според него Андершон е по-скоро технократичен бюрократ, в сравнение с визионер. Той предвижда, че общите избори ще бъдат " доста напрегната конкуренция ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР