Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви пред шотландските депутати, че

...
Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви пред шотландските депутати, че
Коментари Харесай

 Шотландия се готви за нов референдум за независимост от Великобритания -

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън съобщи пред шотландските депутати, че има намерение да провежда произвеждането на нов референдум за шотландска самостоятелност на 19 октомври следващата година, съобщи Асошиейтед прес.

Стърджън сподели, че въпросът на новия референдум ще бъде същият като този на референдума от 2014 година: " Трябва ли Шотландия да е самостоятелна страна? ". Тогава 55% от шотландците гласоподаваха срещу концепцията за обособяване от Обединеното кралство.

Стърджън обаче, която е лидерка на Шотландската национална партия и на локалното делегирано държавно управление на Шотландия, сподели, че е време въпросът да бъде преразгледан тъй като обстановката се е трансформирала след Брекзит. За да стане това ще ѝ е нужна зелена светлина от държавното управление на английския министър председател Борис Джонсън.

На референдума за Брекзит през 2016 година болшинството от шотландците гласоподаваха за оставане в Европейския съюз, само че защото в цяла Англия надвиха гласовете за овакантяване на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел

Премиерът Джонсън счита, че в този момент не му е времето за диалози за нов референдум за самостоятелност на Шотландия, съобщи през днешния ден негов представител, съобщи Ройтерс.

Британското държавно управление обаче деликатно ще проучва предлагането на Стърджън, сподели още представителят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР