Премиерът на Северна Македония Димитар Ковачевски се срещна днес в

...
Премиерът на Северна Македония Димитар Ковачевски се срещна днес в
Коментари Харесай

ЕС насърчава Скопие и София да продължат диалога

Премиерът на Северна Македония Димитар Ковачевски се срещна през днешния ден в Брюксел с ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. След срещата фон дер Лайен написа в Туитър, че предизвиква Северна Македония да продължи да реализира промени и да поддържа позитивната инерция в връзките с България по пътя си към присъединение към Европейски Съюз.

Шарл Мишел написа в Туитър, че бъдещето на Северна Македония е в Европейски Съюз. Той заяви, че с Ковачевски са разискали започването на договаряния за присъединение, съдействието в региона на сигурността и напредването на промените. Поздравявам неотдавнашните старания на Скопие и София за разрешаване на различинята, написа още Мишел.

Премиерът Ковачевски е уведомил фон дер Лайен, че на двете публични работни срещи в Скопие и в София е реализирано съглашение за усилване на двустранното съдействие посредством основаване на пет работни групи, заяви пресслужбата на държавното управление на Северна Македония. Скопие чака работата на комисиите даде съответни резултати, които ще бъдат превърнати в пътна карта, която ще форсира процеса на осъществяване на първата междуправителствена сесия на Северна Македония с Европейски Съюз за отваряне на главите за участие в Съюза.

В Брюксел министър председателят на Северна Македония е настоял преговорният развой със Скопие и Тирана да стартира допустимо най-скоро, с цел да се резервира динамичността на промените. Той е разискал и финансовата поддръжка от Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани за железопътните планове с Република България, за пречиствателната станция за отпадни води в Скопие, за вятърната и слънчевата електроцентрала, както и за интерконектора за газова връзка на Северна Македония със Сърбия.

Вчера Ковачевски се срещна в Брюксел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР