Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски очаква страната му да

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски очаква страната му да
Коментари Харесай

Скопие очаква да започне преговори с ЕС до 30 юни

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски чака страната му да стартира договаряния с Европейски Съюз до 30 юни. Същевременно опозицията в Скопие внесе в Парламента декларация в отбрана делото на Гоце Делчев. В София тази седмица предстоят договаряния сред външните министерства на двете страни.

Решението на въпросите с България би трябвало да е бързо, само че да не е контрактувано небрежно, изясни министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски пред организация МИА. Надява се това да се случи до края на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, т.е. 30 юни.

Тази седмица специалисти от външните министерства на двете страни не престават с договарянията в София по политическия пакет, оповестиха от Скопие.

До 28 февруари ще има по едно съвещание още на групите по инфраструктура, евроинтеграция, обучение и история, контрактувани от министър председателите Петков и Ковачевски.

Съпредседателят на историческата комисия от Скопие проф. Драги Георгиев, който си навлече рецензии поради предлагането активността на комисията да бъде замразена за две години, съобщи, че България не е била фашистка страна през Втората международна война. Тогава България е администрирала земите на Вардарска Македония.

" България има властническа монархическа власт. Да речем, царят е пръв сред равни, само че в България има съпротива. Фашистки организации има, то къде ли няма в Европа - и във Франция има, и в Англия има, и в Америка има, и къде ли няма. Фашистки организации има, само че както вярно казахте, те не се допущат до властта, затова фашистки режим в същинския смисъл на думата няма ", разяснява проф. Христо Матанов, историк.

Опозицията в Скопие, която е срещу общо честване на Гоце Делчев, прикани ръководещите СДСМ да поддържат проектодекларация в Парламента за делото на революционера.

Бившият дипломат на Скопие в София Мариян Гьорчев разяснява, че най-голямата спънка в добросъседските връзки с България е самият Договор за другарство от 2017 година, който той счита за несъразмерен. Както и общата история с България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР