Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза в петък, че ръководството

...
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза в петък, че ръководството
Коментари Харесай

Сръбски войник няма да стъпи. Сърбия разгневи Косово като каза, че обмисля да прати войски

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич сподели в петък, че управлението на страната съществено обмисля дали да не изпрати своите сили за сигурност в Косово , Според нея животът на сърбите там е под опасност.

Премиерът и президентът на Косово отвърнаха, че това би било акт на експанзия и няма да го разрешат.

Връщането на войските на Белград в някогашната сръбска провинция Косово би довело до доста нарастване на напрежението на Балканите .

Сръбски публични лица настояват, че съгласно резолюция на Организация на обединените нации Сърбия има право да изпрати към 1000 бойци в Косово. Този документ, подписан през 1999 година от двете страни, публично постави завършек на кървавата принуда на управляващите в Белград против албанското болшинство в Косово, което се стремеше към самостоятелност от Сърбия. Тогава НАТО бомбардира Сърбия, с цел да постави завършек на войната и да изтласка войските й от Косово.

През 2008 година Прищина разгласи самостоятелност, която е приета от България и множеството страни в Европейския съюз, само че не и от Белград.

В последните месеци напрежението сред етническите сърби, които живеят най-вече в северно Косово и управляващите в Прищина ескалира, което тормози интернационалната общественост поради заплахата до докара до раздробяване на мъчно постигнатия мир. От края на войната в Косово има сили на НАТО , познати като КФОР, които работят за поддържане на мира. Според резолюцията на Организация на обединените нации те би трябвало да дадат единодушие преди Сърбия да може да прати свои военни в страната. Това е доста малко евентуално да се случи съгласно разбор на Асошиейтед прес.

Ана Бърнабич упрекна по-рано тази седмица силите на НАТО в Косово, че не съумяват да защитят етническите сърби в региона от издевателството, който съгласно нея им се оказва от силите за сигурност на Косово. Затова Бърнабич споделя, че 1000 сръбски офицери може да би трябвало да се върнат в Косово.

Тя упрекна косовския министър председател Албин Курти , че е докарал района „ до ръба “ на нова война.

„ Ние сме покрай това да желаяме връщането на нашите сили в Косово според Резолюция 1244, тъй като КФОР не си прави работата. “ сподели Бърнабич. „ Сърбите не се усещат в сигурност и са физически застрашени, в това число децата в детските градини “.

В отговор офисът на Курти съобщи пред АП, че всеки сходен ход от страна на Сърбия би бил „ акт на експанзия “ и индикация за „ трендовете на Сърбия да дестабилизира района “.

„ Косово е самостоятелна и суверенна страна. Всеки акт, който има за цел да го наруши, е акт на експанзия “, написа още в формалната позиция.

Прищина споделя още, че последния път, когато сръбската полиция и войска са били в Косово, преди края на войната от 1999 година, „ имаше подтисничество, което докара до геноцид в Косово... Наложи се интернационална филантропична интервенция, с цел да донесе мир и да ги изгони от Косово. ”

Президентът на Косово Вьоса Османи отговори на изказванията от Белград, като сподели, че „ нито един сръбски боец или служител на реда няма да стъпи още веднъж на косовска земя “.

Мисия на Европейския съюз, натоварена да поддържа институциите за господство на закона в Косово, съобщи, че нейни 134 полски, италиански и литовски служители на реда са отчасти заменили 576 сръбски служители на реда,

Въпреки това задачата на Европейски Съюз не е в положение да размени косовската полиция.

„ Призоваваме за виновни дейности и политики от всички страни и деескалация на напрежението. Това е на първо място в интерес на локалното население, чиято сигурност и сигурност са изложени на риск заради актуалната обстановка “, споделиха от EULEX.

Искането за разполагане на сръбски войски пристигна ден, откакто незнайни въоръжени лица раниха леко косовски чиновник на реда. Присъствието на косовската полиция неотдавна беше засилено в доминираните от сърби региони на Северно Косово , където би трябвало да се проведат предварителни избори на 28 декември.

По-рано тази седмица някои изборни центрове бяха развалени и в тези общини се чу пукотевица, което поражда опасения от по-нататъшна ескалация на дълго тлеещото напрежение.

По-рано тази година още веднъж откакто държавното управление на Косово реши да забрани издадени в Сърбия регистрационни номера на коли. Това накара сръбските депутати, прокурори и полицейски чиновници в северните общини на Косово да изоставен локалните управнически постове.

След това посредством ходатайство на Европейски Съюз и с директното подпомагане на Съединени американски щати, Косово и Сърбия реализираха съглашение, че Сърбия ще спре да издава регистрационни табели, употребявани в този момент в Косово, а държавното управление на Косово ще спре да отхвърля да пререгистрира транспортните средства на жителите в северните области.

че би трябвало да разрешат разногласието си и да възстановяват връзките си, с цел да имат право на участие в Европейски Съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че ръководената от НАТО задача в Косово „ остава бдителна “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР