Премиерът на Русия Михаил Мишустин разпореди в петдневен срок да

...
Премиерът на Русия Михаил Мишустин разпореди в петдневен срок да
Коментари Харесай

Русия ще използва мобилните телефони за следене на хора пред риск от заразяване с коронавирус

Премиерът на Русия Михаил Мишустин разпореди в петдневен период да се създаде система за следене на хора, които са имали контакт със инфектирани с ковид посредством потребление на геолокацията на мобилния телефон, осведоми " Ройтерс ".

Според новата система хората ще изпращат информация, в случай че са били в контакт с някой, който е възпален и същата информация ще бъде излъчена на специфичен районен щаб, който се бори с респираторното заболяване.

Кремъл увери, че мярката е законна и е част от ограничения на Русия за прекъсване разпространяването на вируса.

Системата ще разреши следене на " жители, които са били в контакт с пациенти с новия ковид въз основата на информация от мобилните оператори за геолокацията на мобилния телефон на избран човек, което ще разреши жителите да бъдат уведомявани (по телефона), в случай че са били в контакт с човек с новия ковид, като се изпращат съответните известия, с цел да бъдат осведомени, че би трябвало да се самоизолират ", се споделя в известие на телекомуникационното министерство.

В страната все още има 440 случаи и един умрял.

Днес кметът на Москва Сергей Собянин прикани столичаните на над 65-годишна възраст и тези с хронични болести да си останат по домовете от четвъртък до 14 април.

Москва, където има 262 доказани случаи, ще обезпечи 4000 рубли (49 долара) на всеки над 65 година и на хората с хронични болести.

Столичните управляващи желаеха от мобилните оператори да не изключват телефоните и интернет достъпа на тези възрастни, които не са си платили сметката и са изключени, а също по този начин краткотрайно да се анулират санкциите при закъсняло заплащане на сметките. Възрастните хора в столицата също са съветвани да си отидат по вилите, в случай че е допустимо.

Москва също ще промени системата за тестване за ковид. Пробите повече няма да бъдат изпращани в лаборатория в Сибир за наново тестване за потвърждаване на позитивен резултат, получен в лаборатории в столицата. Резултатът ще бъде регистриран след първия позитивен тест, а в случай че е належащо, ще се организира втори тест в Москва.

Вярвам, че като цяло обстановката с ковид е под надзор. Но е нужна подготовка за по-сериозни провокации, разгласи министър председателят Мишустин.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 доказани случаи, а умрелите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 страни. Данните на Университет " Джон Хопкинс " демонстрират към 340 000 случаи и близо 15 000 умряли в 167 страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР