Премиерът на Румъния уволни министъра на образованието за дълбоко погрешни

...
Премиерът на Румъния уволни министъра на образованието за дълбоко погрешни
Коментари Харесай

Министър е уволнен в Румъния заради изказване за убийство на дете

Премиерът на Румъния уволни министъра на образованието за " надълбоко неправилни " коментири във връзка отвличането и убийството предходната седмица на 15-годишно момиче, скандализирало страната. Постовете си поради случая изгубиха началникът на полицията Йоан Буда и вътрешният министър Николае Мога, назначен броени дни преди този момент.

Александра Мачесану беше отвлечена предходната сряда край южния град Каракал, до момента в който чакала на стоп. Тя съумя да се обади от телефона на похитителя си и да заяви на спешния телефон 112, че е похитена, пребита и изнасилена. Но на полицията лиши 19 часа, до момента в който откри къде се намира и да влезе в къщата, където откри във варел обгорелите остатъци на момичето, както и евентуално на 18-годишната Луиза Меленчу от региона, изчезнало през април.

Министър Екатерина Андронеску сподели по време на телевизионно участиe, че персонално тя е била учена " да не се качва в кола с непознати ".

Според премиера Виорика Дънчила думите на министъра показвали " липса на схващане " и са демонстрация на безнаказаност. Андронеску отвърна, че не е желала по никакъв метод да упреква жертвата или нейните родители.

Много румънци са шокирани от дейностите на редица институции в тази ситуация и упорстват за още оставки и отговорност. Прокуратурата проверява кой е отговорен за бавната реакция. Президентът Клаус Йоханис сподели през седмицата, че предварителната инспекция е открила, че политизирани от управляващите органи на реда са оставени без задоволително средства, с малко песнонал и едва образование.

Във вторник чичото на момичето популяризира запис, за който твърди, че е от трите ѝ позвънявания за помощ, които не престават общо 20-ина минути. В един от диалозите се чува по какъв начин момиче умолява дежурния чиновник да остане с нея на телефона, тъй като в действителност е уплашена, на което ѝ дават отговор, че имат различен ислучаи, които чакат.

Резултатите от ДНК тестванията на тленните остатъци би трябвало да бъдат огласени идната седмица. Чичото, който е представител на фамилията, сподели в петък, че правосъдният министър ги е уведомил, че първите проби са позитивни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР