Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на посещение в

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на посещение в
Коментари Харесай

Визита на Зоран Заев в София, 70% от българите са против отстъпки пред Скопие

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на посещаване в България. Според служебния министър-председател Стефан Янев страната ни твърдо поддържа вероятността на Скопие по пътя за присъединение към европейското семейство.

Според президента Румен Радев договарянията сред двете страни са се забавили, тъй като в съглашението не са планувани финални периоди.

А изследване на " Галъп` сочи, че 70% от българите са срещу отстъпки пред Северна Македония, на противоположното мнение са 19,3 на 100. Останалите се двоумят.

Политиката на България във връзка с Република Северна Македония остава неотклонна. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев след пленарни диалози и среща на четири очи със своя сътрудник Зоран Заев, само че посочи, че сега има прозорец, който би трябвало да се употребява за разговор и за създаване на добросъседски връзки.

Служебният министър председател съобщи, че отговорността на политиците от двете страни на границата е да се постави точка на езика на омразата.

" Езикът на омразата е значимо да не се култивира на държавно равнище. Очевидно е, че политическия живот, политическото управление на страната прави допустимо да няма подобен език. Въпросът е отново тук опираме до историческата истина и историческият развой ", съобщи Стефан Янев.

Според Зоран Заев е време за ново равнище на двустранни отношение сред Скопие и София.

" Един популярен човек рекъл - с цел да ги отворим прозорците, би трябвало да притворим вратите на предишното. Не да ги затворим, да ги притворим, тъй като по този начин се появява ветрец, който издухва сегашността и опцията за единение ", съобщи Зоран Заев.

Според Янев най-важното е да се възвърнат доверието и разговорът сред двете страни.

" В момента имаме по този начин да се каже прозорец на благоприятни условия да работим по нерешените въпроси, които имаме досега, в частност осъществяването на Договора за добросъседство и съдействие от 2017 година Стремежът ни е сега да създадем една удобна среда, среда на доверие, другарство, на прям диалог и открит разговор, което да спомогне на нашите експерти да седнат и да намерят верните решения ", съобщи
Стефан Янев.

Зоран Заев бе признат и от президента Румен Радев. Държавният глава насочи рецензии към метода, по който са водени досегашните договаряния.



СНИМКИ: БГНЕС

" Диалогът беше замразен, до известна степен това се дължи и на обстоятелството, че договорът, който подписа министър-председателят с предходното държавно управление през 2017 година за добросъседство, другарство и съдействие, нямаше съответни обвързващи условия и периоди и това даде опция за променливи тълкувания ", съобщи президентът Румен Радев.

Той още веднъж акцентира поддръжката ни за еврочленството на Скопие. Държавният глава подсигурява, че 50 000 ваксини ще бъдат доставени на Северна Македония от европейската квота на България и похвали двамата министър председатели, че са се договорили македонски деца да почиват гратис в български курорти.

" Смята, че имаме триумф, в случай че не гледаме вътре в детайлите можем да намерим и дефинитивно решение, само че поръката да бъдем другари, да сме близки, да не се ненавиждаме, е изпратена. Благодаря за поканата, която пристигна от вас ", добави министър председателят на Северна Македония.

Зоран Заев се ангажира в най-скоро време да бъде назначен дипломат на Северна Македония в София. По-рано през днешния ден Зоран Заев се срещна с водачите две от главните партии у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР