Никога повече не „обиждайте поляците“, каза премиерът на Полша на украинския Зеленски

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза на Володимир Зеленски никога
Коментари Харесай

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза на Володимир Зеленски никога повече да не „обижда поляците“, след като украинският президент намекна, че съседът му прави шоу заради споровете им за износа на зърно.

Полският лидер отвърна на Зеленски, след като украинският лидер отправи завоалирана критика към Полша на Общото събрание на ООН тази седмица, като каза, че спорът е „политически театър“ и че „някои от нашите приятели в Европа“ са „направили трилър от зърното."

В петък на митинг в Свидник, Полша, Моравецки отвърна на удара.

„Искам да кажа на президента Зеленски никога повече да не обижда поляците, както направи наскоро по време на речта си в ООН“, каза той.

„Полският народ никога няма да позволи това да се случи и защитата на доброто име на Полша е не само мой дълг и чест, но и най-важната задача на полското правителство“, добави полският премиер.

Коментарите на Моравецки рискуват да задълбочат разделенията между две страни, които преди са били близки съюзници, обединени срещу инвазията на Русия в Украйна.

Напрежението между тях нараства през последните седмици заради забраната за украинско зърно, въведена първоначално по-рано тази година от няколко държави от ЕС, за да защити поминъка на местните фермери, притеснени да не бъдат подбити от ниската цена на украинското зърно.

ЕС обяви плановете си да спре забраната миналата седмица, но Полша – заедно с Унгария и Словакия – заяви, че ще се придържа към нея, което предизвика протести от Украйна, която заведе съдебни дела срещу трите страни, и впоследствие коментарите на Зеленски в ООН.

Полша незабавно осъди коментарите на Зеленски в ООН и нейното външно министерство привика украинския посланик, за да изрази своя „силен протест“. Часове по-късно полският премиер каза в пряко изявление в социалните медии, че страната „повече няма да прехвърля оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша“.

Това изглежда означаваше голяма промяна в политиката: досега Полша беше една от най-откровените страни в надпреварата за получаване на оръжия и ресурси в украински ръце.

Но полският президент Анджей Дуда в четвъртък реши да отхвърли коментарите на своя премиер, като каза, че те са били „тълкувани по най-лошия възможен начин“.

Той каза, че Моравецки просто е имал предвид нови оръжия, закупени за полската армия, и че по-старите оръжейни системи, които Варшава смята за ненужни за модернизирането на собствената си армия, все още могат да бъдат превозвани през границата.

Полша отдавна е един от най-верните съюзници на Украйна, заедно с множество бивши държави от Източния блок, които се страхуват, че може да са следващите, ако експанзионистичната война на руския президент Владимир Путин е успешна.

Полша изпрати бойни самолети през границата месеци преди Съединените щати, които едва миналия месец се съгласиха да одобрят трансфера на F-16, в очакване на завършването на обучението от украинските сили.

Освен това е изпратила повече от 200 съветски танка в Украйна.

Повечето западно военно оборудване и други доставки стигат до Украйна през Полша и страната е домакин на 1,6 милиона украински бежанци, според ООН.

Според инструмента за проследяване на института Кил за това колко държави са дарили на Украйна, Полша е обещала 4,27 милиарда евро (около 4,54 милиарда долара) в комбинация от военна, финансова и хуманитарна помощ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР