Премиерът на Полша Матеуш Моравецки е писал до платформата за

...
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки е писал до платформата за
Коментари Харесай

Полша реагира гневно на документален филм за нацистките лагери на смъртта на Netflix

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки е писал до платформата за стрийминг услуги Netflix, настоявайки за промени в документалния сериал The Devil Next Door , в който се споделя за нацистките лагери на гибелта.

Моравецки е изтъкнал, че карта, показана в поредицата, локализира лагерите на гибелта в рамките на модерна Полша.

Това показва неправилно Полша като виновна за лагерите на гибелта, откакто тя в действителност е била окупирана от Германия през Втората международна война, акцентира полският министър председател.

Netflix са декларирали пред " Ройтерс ", че били наясно с опасенията във връзка с документалния филм.

Нацистка Германия нахлу в Полша на 1 септември 1939 година, което бележи началото на най-кръвопролитната война в човешката история.

Германците построиха концентрационни лагери, в това число " Аушвиц " ( " Освиенцим " на полски), избивайки милиони хора, множеството от тях евреи.

Моравецки показва в писмото си до Рийд Хастингс, който е изпълнителен шеф на Netflix, че е значимо да се " уважи паметта и да се резервира истината за Втората международна война и Холокоста ".

Той упрекна " избрани творби " в Netflix, че са " извънредно неточни " и " пренаписващи историята ".

Полският министър председател е прикачил към писмото карта на Европа в края на 1942 година, както и роман на Витолд Пилецки, който е бил непринудено затворен в Аушвиц и писа за прекарванията си, откакто сполучливо избяга.

" Вярвам, че тази ужасна неточност е позволена несъзнателно ", прибавя Моравецки.

Миналата година Полша одобри закони, криминализирани езика, предполагащ отговорност на Полша за зверствата, осъществени от нацистка Германия.

Международна сериозна реакция обаче накара полското държавно управление да отстрани опасността от затвор в продължение на 3 години.

По-голямата част от еврейското население на Полша беше изтребено по време на нацистката окупация.

Имаше обаче някои жестоки полски зверства против евреи и други цивилни по време и след войната.

През 1941 година полски селяни в Йедвабне, може би след подстрекаване от страна на нацистите, събраха над 300 свои еврейски съседи и ги изгориха живи в плевня.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР