Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф даде днес 72 часа на

...
Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф даде днес 72 часа на
Коментари Харесай

Пакистан арестува още демонстранти след освобождаването на Имран Хан

Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф даде през днешния ден 72 часа на управляващите да разпознават и арестуват всички забъркани в актове на принуждение, откакто карцерът на някогашния министър председател Имран Хан тази седмица провокира смъртоносни вълнения, оповестява " Ройтерс ".

Шариф сподели, че случаите ще бъдат обсъждани от съдилища за битка с тероризма.

След изказването на Шариф, държавното управление на Пенджаб разгласява фотоси на неидентифицирани протестиращи, участващи в нахлуване против резиденция на боен чиновник в сряда.

" Всички налични запаси, в това число софтуерна помощ и разузнаване, се употребяват за гонене на тези детайли. Изправянето на тези хора пред правораздаването е тест за държавното управление ", сподели министър председателят.

Припомняме, че Хан напусна постройката на съда късно вечерта в петък и се насочи към родния си град Лахор при високи ограничения за сигурност, откакто съдът го пусна под гаранция.

Върховният съд постанови като противозаконен неговиятарест във вторник по дело за машинация.

Задържането му провокира и бурни митинги от страна на поддръжниците му.
 Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция
Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

След продължаващи митинги на негови последователи

Те щурмуваха военни институции , подпалиха постройка на държавна телевизия, разрушиха рейсове, претърсиха къщата на върховен чиновник на армията и нападнаха други активи, вследствие на което армията беше ситуирана в голям брой градове.

Най-малко осем души бяха убити, 152-ма служители на реда бяха ранени при конфликтите с стачкуващи. Бяха осъществени повече от 2800 ареста.   74 полицейски автомобила бяха разрушени и подпалени.  22 държавни здания, в това число полицейски сектори и офиси, бяха развалени, сподели полицията на най-населената провинция в Пакистан, Пенджаб.

Преди да напусне съда в петък, Хан приветства разпореждането на съда за освобождение под гаранция и сподели, че правосъдната система е единствената отбрана на Пакистан против " закона на джунглата ".

" Трябва да кажа, че чаках това от нашата правосъдна система, тъй като единствената останала вяра - единствената тънка линия сред бананова република и народна власт, е правосъдната система ", сподели той пред публицисти в постройката на съда.

Преди да се завърне в Лахор, управляващите блокираха военни региони там, които бяха фокус на прохански митинги. Той беше посрещнат вкъщи от тълпи последователи, обсипали автомобила му с листенца от рози.

70-годишният Хан е звезда на крикета, трансформирал се в политик , който беше свален от поста министър-председател през април 2022 година в парламентарен избор на съмнение и най-популярният водач на Пакистан съгласно изследванията на публичното мнение.

Той отхвърля повдигнатите против него обвинявания за подкупи.
 Върховният съд на Пакистан разгласи ареста на някогашния министър председател за противозаконен
Върховният съд на Пакистан разгласи ареста на някогашния министър председател за противозаконен

Той би трябвало да се яви в петък пред съда в Исламабад

Фейсбук, YouTube и Twitter бяха недостъпни в Пакистан в събота,  след като достъпът беше възобновен за малко късно в петък.

Министерството на вътрешните работи инструктира Пакистанското ръководство по телекомуникациите да блокира достъпа до трите обществени медийни мрежи във вторник вечерта.

Насилието, провокирано от ареста му обаче утежни неустойчивостта в страната с население от 220 милиона души , която се бори с тежка икономическа рецесия, подкопавайки очакванията за бързо обновяване на избавителната стратегия от МВФ.
 Сблъсъци в Пакистан след ареста на някогашния министър председател
Сблъсъци в Пакистан след ареста на някогашния министър председател

Привърженици на експремиера организираха митинги в цялата страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР