Премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Дубай

...
Премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Дубай
Коментари Харесай

Емирът на Дубай призова Катар да отстъпи с поема в "Инстаграм"

Премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум разгласява стихотворение в обществената мрежа " Инстаграм ", с което прикани Катар да се завърне в районната организация на страните от Персийския залив и да прекъсне връзките си с Иран, предадоха " Нюзуик " и районни арабски медии.

В творбата, озаглавена " Пътят е чист ", Ал Мактум цитира пророка Мохамед с думите, че " вълкът яде единствено овце, които напущат стадото. " Той отбелязва, че Катар може да е " от същото племе, народ (и) съществуване " и " една кръв, една земя и една религия... само че все пак той се обръща към най-блидкия чужд, към слабия, " имайки поради Иран. " Сега е времето да се обединим, едно сърце / да се защитим едни други оттатък омразата, " споделя още шейхът и настоя Доха да се върне в Съвета за съдействие в Залива.

До текста има фотография на владетеля на Дубай, на която се вижда и емирът на Абу Даби, шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и шеф на въоръжените сили на ОАЕ. Двете елементи на поемата, оповестени по-рано тази седмица, са събрали общо 80 000 лайкове в " Инстаграм ". Шейх Ал Мактум, прочут с продуктивността си стихотворец, има над 2.6 милиона почитатели.

Поема и закани

Само преди няколко дни посланикът на ОАЕ в Русия съобщи в изявление с " Гардиън ", че страните от Залива обмиклят нови наказания против Катар. Той изясни, че е допустимо да накарат комерсиалните си сътрудници да изберат дали да работят с Рияд или с Доха. " Има избрани стопански наказания, които можем да въведем и които в този момент се обмислят. Една от опциите е да се наложат условия на личните ни търговски сътрудници и да им кажем: желаете да работите с нас? Трябва да извършите избор (на търговски патньор), " сподели Омар Гобаш в изявлението.

Миналата седмица медии разпространиха лист с 13 претенции, сложени от Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет, с цел да възстановят връзките си с Катар. В листата, даден на катарците от Кувейт, който оказва помощ за посредничеството в рецесията - четирите страни упорстват Доха да закрие телевизия " Ал Джазира ", да прекъсне дипломатическите си връзки с Иран и да затвори турската военна база на своя територия. Друто изискване е Катар да приключи всевъзможни връзки с придвижването " Мюсюлмански братя " и с други групировки като Хизбула, " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".

Катар разгласи, че работи по отговор на рецесията и в уречения от съседите период - до неделя - ще съобщи отговора си на Кувейт. Външният министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обаче предизвести, че част от настояванията няма по какъв начин да бъдат изпълнени. " Не можем да " прекъснем връзките с по този начин наречената " Ислямска страна ", " Ал Кайда " и ливанската шиитска формация " Хизбула ", тъй като няма такива връзки... Не можем и да " изгоним членове на Иранската революционна армия, тъй като няма такива в Катар, " сподели той.

Организация на обединените нации в отбрана на " Ал Джазира "

Срещу настояването " Ал Джазира " да бъде закрита в петък се разгласи и Организация на обединените нации, откакто комисарят на Организация на обединените нации за човешките права Зейд Раад ал-Хюсейн дефинира офанзивата като " неприемлива ".

" Изключително съм обезпокоен от настояването Катар да затвори мрежата на " Ал Джазира, както и други свързани издания, " разгласи на конференция представителят му Рупърт Колвил, представен от " Ройтерс ".

" Независимо дали ви го гледате или не, дали ви харесва или не, дали се съгласявате с публицистичната ѝ политика, арабските и британските канали имат легитимност и милиони фенове. Искането да бъдат затворени е, съгласно нас, неприемлива офанзива против правото на независимост на изразяването и мнението. "

Още турски бойци в Доха

Междувременно " Ал Джазира " заяви, че в базата " Ал Удейд " в Доха е дошъл нов турски контингент. Турските военнослужещи ще се причислят към към този момент разположените в катарската столица сили, пристигнали на 18 юни за присъединяване в взаимни маневри.

" Тези учения са били планувани по-рано в границите на съглашение за взаимна защита, подписано сред Доха и Анкара ", припомнят от министерството на защитата. " Тяхната цел е повишение на отбранителните потенциали, подкрепяне на напъните в битката против тероризма и опазване на стабилността и сигурността в района ", посочи ведомството, представено от Българска телеграфна агенция.

По информация на " Ал Джазира " през днешния ден държавният министър на защитата на Катар Халид бин Мохамед ал Атия е на посещаване в Катар за диалози с турския си сътрудник Фикри Ъшък. Тема на диалога, както се показва, ще бъдат военното наличие на Турция в Катар и дипломатическата рецесия в Залива.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3102)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР