Премиерът на Нидерландия Марк Рюте, който играе основна роля за

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте, който играе основна роля за
Коментари Харесай

Марк Рюте избяга от Радев. Акцентите от последната среща на Европейския съвет за тази година


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте, който играе съществена роля за оставането ни отвън шенгенското пространство, и българският президент Румен Радев се засякоха на влизане преди срещата на върха в Брюксел през вчерашния ден. Ситуацията беше забавна, тъй като до момента в който Рюте говореше пред публицистите, измежду които и представители на българските медии, зад него дойде Радев. В момента, в който го видя, Рюте сподели „ Ето го Румен “ и безусловно избяга.

Явно и Нидерландия и Австрия скоро след ветото, което постановиха на България и Румъния за Шенген, бързо осъзнаха, че са „ пресолили манджата “.

Вчера австрийският канцлер Нехамер съобщи, че на България не ѝ би трябвало участие в Шенген, а ограда. Въпросът за ограда по българо-турската граница е повдиган няколко пъти през годините. Но като се изключи че опонира на главните европейски полезности, той се сблъсква с гневната опозиция на Турция, в лицето на президента Ердоган. Това са кардинални думи на австриец, който не е напълно наясно с балканската проблематика и значимостта на положителните връзки сред България и южната ни съседка, през чиято територия минават съществени нефтопровод и газопровод към Балканите и Европа.
В Шенген – най-рано през октомври
„ България упорства за оповестяването на прецизен период, до който да бъдем признати в Шенген “, стана ясно от изявлението на президента Румен Радев в Брюксел.

Нидерландия ще смъкна ветото против участието на България в Шенген, само че това няма да стане в този момент. Пред българските медии в Брюксел Марк Рюте изясни, че смяна в позицията на страната му може да има най-рано през лятото.

“Както споделих преди, ние не споделяме „ не “. Ние споделяме „ не в този момент “. Има две условия. Едното е приемане на закона за битка с корупцията, а другото е механизмът за съдействие и инспекция ”, сподели Рюте.

Въпреки че Европейска комисия спря мониторинговите отчети за България, механизмът не е затворен изцяло. Именно по тази причина Нидерландия упорства на България да бъде направена последна инспекция. Нидерландия упорства и за закон за отговорността на основния прокурор.

Според президента Радев, България може да извърши изискванията за участие в Шенген напълно скоро. Това може да е изискването, с което Европейската комисия да реши да затвори финално мониторинговия механизъм. Румъния остава в комплект с нас за участието в Шенген, защото разделянето на двете страни е съвсем невероятно.

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показаха оптимизъм, че следващата година България и Румъния ще бъдат признати в Шенген.

След срещата на европейските водачи Мишел акцентира:

„ Оптимист съм, че решението за България и Румъния може да бъде взето в границите на 2023-та година. Ние почувствахме политическа ангажираност да се работи, с цел да се реализира прогрес. И аз откровено се надявам, че ще създадем по този начин, че това да стане следващата година “.

„ Стоим напълно зад вас “, сподели Фон дер Лайен:

„ На Румъния и България желая да кажа – ние поддържаме напълно приемането ви в Шенген. Ще продължим да работим неуморно, с цел да го изпълним колкото е допустимо по-скоро следващата година. “
Обобщаваме останалите акценти от срещатаЛидерите на Европейския съюз завършиха последната си среща на върха за 2022г. със съглашение да дават 18 милиарда евро за финансиране на Украйна през идната година.Те реализираха и единодушие по 9-ия санкционен пакет против Русия, който след получената зелена светлина от посланиците на Европейски Съюз, ще бъде одобрен на писмена процедура. Наред с другите наказания, са включени имената на още близо 200 души, както и възбрана за вложения в минната промишленост на Русия.„ Съгласихме се, че би трябвало да се реализира съглашение за таван на цените на газа на изключителния енергиен съвет в понеделник “, съобщи министър председателят на Чехия Петр Фиала след края на съвещанието на европейските водачи.Също по този начин те дадоха и статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина.Срещата на върха натовари Европейската комисия да направи съответни оферти при започване на идната година, с цел да поддържа авангардните промишлености на Европейски Съюз, в това число биотехнологиите и изкуствения разсъдък, като в същото време се резервира конкуренцията вътре в защитавания грижливо обединен пазар на блока от 450 милиона консуматори.Корупционният скандал „ Катаргейт “
Срещата беше въпреки всичко помрачена от корупционен скандал, който раздруса Европейския парламент.

След като белгийски прокурори насочиха обвинявания против Ева Каили, гръцки член на Европейския парламент, както и против още трима души за приемане на подкупи от домакина на международното състезание по футбол Катар, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че асамблеята „ не се продава “.

Тя сподели, че ще има изчерпателен вътрешен обзор на това по какъв начин Европейският парламент се отнася към трети страни и ще укрепи механизмите при сигнализиране за нередности.

Белгийската полиция заяви, че е конфискувала близо 1,5 милиона евро в брой по време на обиски, свързани със случая. Разпространени бяха фотоси на парите, в това число черен пътнически куфар, претъпкан банкноти от 50 и 100 евро. Катар и Каили отхвърлиха каквото и да е нарушаване.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР