Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл
Коментари Харесай

Нидерландия и Австрия потвърдиха, че не пускат България в Шенген. Радев се надява това да стане догодина

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърдиха, че страните им няма да поддържат приемането на България в Шенген на идното гласоподаване на 8 и 9 декември. Двамата показаха позициите си от Тирана, където в сряда се организира срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани.

По-рано предходната седмица стана ясно, че Нидерландия ще поддържа приемането на Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, само че на присъединението на България. Австрия от своя страна сподели, че ще поддържа единствено.

" На този стадий за България не е " не ", а е " към момента не ". Ще бъде належащо повече време заради две аргументи: нова оценка на Механизма за съдействие и инспекция, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че идната година можем да създадем стъпки напред ", сподели в сряда министър председателят на Нидерландия Марк Рюте, представен от БНР.

В същото време австрийският канцлер Карл Нехамер удостовери, че страната му също ще гласоподава срещу присъединението на България и Румъния. По думите му двете страни се нуждаят от повече време, с цел да решат казуса с контрола по границите си.

" В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани незаконни мигранти. Това значи, че те са минали през външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна страна като Австрия. Първо би трябвало да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността ", сподели Нехамер.

Българският президент Румен Радев , който също участваше в срещата в Тирана, разяснява, че е разговарял с представителите на Нидерландия и Австрия и е уверен, че България " има всички шансове " следващата година да стане част от Шенген. За задачата обаче Народното събрание би трябвало да одобри законите по Плана за възобновяване и резистентност, които касаят правосъдната промяна.

" Това е нещото, което наложително би трябвало да се свърши ", сподели Радев.

Предстои участието на България, Румъния и Хърватия в Шенген да бъде разисквано на среща на министрите на правораздаването на страните от Европейския съюз на 8 и 9 декември.

За приемането на нова страна в Шенгенското пространство е належащо единогласие на всички страни членки. Дори един глас срещу значи, че страната кандидатка няма да се причисли.

сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

В понеделник служебният министър председател Гълъб Донев също уточни, че България покрива всички критерии за участие и сподели, че държавното управление има, в случай че Нидерландия и Австрия наложат несъгласие.

В Шенгенско пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, до момента в който страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР