Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президента на страната Хашим

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президента на страната Хашим
Коментари Харесай

Косово възобнови работата за създаване на Общност на сръбските общини

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай и президента на страната Хашим Тачи в сряда възобновиха работата на екипа, претрупан със задачата да създаде статута на Общността на сръбските общини (ОСО) , оповестиха от държавното управление на най-новата балканска страна, написа основаното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„ Изработването на статута ще бъде транспарантно и всеобхватно и ще съдържа три обособени механизма: Мениджърският екип, Комитет по използването и Национална консултативна група, които ще подсигуряват включването на всички политически партии, гражданското общество и другите заинтригувани страни “, се споделя в известието на косовското държавно управление.
Според официалното съобщение в процеса ще се включат и интернационалните механизми, които са помагали на Косово във всички етапи. Правителството дефинира възобновяването на работата по основаване на Общността на сръбските общини като значима крачка към Евроатлантическата интеграция. Президентът на Косово Хашим Тачи минали месец е образувал работна група, която да си сътрудничи с Мениджърския екип и Мисията на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) по основаването на статута на ОСО.
Принципите на договорката за основаване на ОСО са контрактувани в границите на разговора Белград – Прищина под егидата на Европейския съюз в Брюксел през 2015 година и плануват, че косовските сърби ще имат цялостна „ независимост “ в икономическото си развиване, образованието, опазването на здравето, градското и селското обмисляне, като се разрешава на Белград да изпраща директна финансова помощ на ОСО. В подмяна, общините ще се съгласят на цялостна интеграция в Косово. Но Конституционният съд на Косово постанови, че някои от текстовете на Споразумението опонират на законите на Косово. Местното държавно управление изясни, че окончателният вид на статута ще бъде изпратен на Конституционния съд за утвърждение, съобщи Фокус.
Политическите представители на Сърбия и косовските сърби упорстват Споразумението да бъде приложено, както е било контрактувано при диалозите в Брюксел и предизвестиха, че няма да одобряват поправките, оповестени от косовската страна. Сръбските политически представители, които неотдавна се отдръпнаха от държавното управление на Харадинай, откакто косовската полиция арестува и депортира шефа на сръбската държавна Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич, дадоха ултиматум на Прищина да образува ОСО до началото на месец май, заплашвайки, че в случай че не се подхващат нужните дейности, те ще основат ОСО независимо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР