Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Съединените американски щати

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Съединените американски щати
Коментари Харесай

Курти: САЩ са ключов партньор на Косово

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че Съединените американски щати са основен съдружник и сътрудник на Косово, с който ще се съветват постоянно, без значение от разликите сред тях, съобщи КосоваПрес, като се базира на обява на Албин Курти в Туитър.

Премиерът на Косово приказва пред в. „ Файненшъл таймс “, откакто напрежението сред Белград и Прищина ескалира в последната седмица и Косово беше отстранено от учението на НАТО „ Defender Europe 2023 “. Посланикът на Съединени американски щати в Прищина Джефри Ховениер разгласи, че изключването на Косово от учението е подхванато като мярка след последните събития в северната част на Косово. Посланикът съобщи също, че Съединени американски щати обмислят и други ограничения, и сега нямат " никакъв възторг " да оказват помощ на Косово в напъните му да получи по-широко интернационално самопризнание или прогрес към участие в Европейски Съюз и НАТО. 

Заради напрежението към митингите на косовските сърби в северните косовски общини, които не престават от няколко дни, както и следствията от тях, опозицията в Косово обвини Курти, че утежнява връзките на страната със Съединени американски щати и изиска оставката му.

„ Тези, които приказват за наказания, може би би трябвало да помислят по-широко или по-дълбоко ", разяснява Курти и съобщи, че Сърбия не постанова наказания против Руската федерация, а в това време финансира " фашистката милиция " в Косово. Следователно може би би трябвало на Сърбия да бъдат наложени наказания, е споделил Курти пред британския ежедневник, представен от КосоваПрес.

По отношение на взетите ограничения от страна на Съединени американски щати по отношение на Косово, Курти призна, че сред двете страни е имало „ едно малко разминаване “. По думите му няма потребност на Косово да бъдат налагани наказания.

Курти също по този начин съобщи, че е подготвен да се срещне със сръбския президент Александър Вучич с посредничеството на Брюксел. Премиерът на Косово приветства разполагането на повече войски на НАТО на територията на Северно Косово, като акцентира, че още от предходната година е призовавал там да има повече военни на НАТО.

Ескалацията на напрежението в връзките Белград-Прищина стартира в петък, когато сърбите в Северно Косово се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си.

Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция употребява още веднъж сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до конфликти, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби, предава Българска телеграфна агенция.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР